Местна властТемида

ВАС осъди инвалид, без достъп до дома си, да плати 1 400 лв.

С решение от сряда тричленен съдебен състав на Върховния административен съд осъди 20-годишния Велизар Мадански от село Чепинци да плати на Община Рудозем 1412.50 лв. разноски по делото. Момчето е инвалид и миналата година реши да търси правата си в съда заради бездействието на Общината и неизграждане на дългообещавания път до дома му.

Преди една година Смолянският административен съд осъди община Рудозем да плати на Велизар 8 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди – неудобства, психически тормоз, дискомфорт, причинени от липсата на нормален подход към къщата. В дома в рудоземското село живеят четири семейства. Къщата е построена през 80-те години на миналия век. Теренът е в регулация и хората имат всички нужни документи за строителството в имота. А по плана на селото е отреден терен за улица, каквато и до сега не е направена.

Делото се гледа в Административния съд в Смолян по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. То е едно от петте искови молби, входирани от негови роднини срещу кмета на община Рудозем Румен Пехливанов и администрацията му.

Майката на Велизар Сабиха, бащата Веселин, баба Фатма и чичо Реджеп Мадански загубиха делата на първа инстанция, разгледани от различни съдебни състави на Административния съд. За тях обаче остава успокоението, че председателят на съда Игнат Колчев, постанови за първи път в Смолянска област решение, с което се признава за бездействието на дадена община.

За да стигнат до дома си, семейство Мадански минават по козя пътечка. Хората носят всичко на гръб, с колички или с мулета. Носят и 20-годишния Велизар, който се е родил с увреждания, със сърдечни операции и вродени малформации, за да може да стигне до асфалта и да отиде на училище.

Велизар Мадански

По делото в съда в Смолян се явява и прокурор Станчо Станчев от Окръжна прокуратура, който също бе на мнение, че в случая има бездействие на Община Рудозем. Той поиска и справка какви средства Общината е изразходила за честването на празника през 2018 година. „Разходите бяха значителни, а в същото време не може да се направи една улица от 100 метра“, коментира прокурор Станчев.
И според председателя на съда Игнат Колчев няма предприети никакви действия за изграждане на подход до жилищната сграда. „В същото време за период от пет години Община Рудозем е реализирала инфраструктурни проекти на обща стойност 23 443 166 лв., но така и не е намерила пари да направи улица, за да облекчи страданията на един инвалид“, пише в съдебното решение. Основният мотив на съдия Колчев е, че Община Рудозем не е изпълнила задълженията си, заложени в Наредба № 4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, с която се въвеждат редица изисквания към урбанизираната територия и нейните елементи.

Във вторник обаче ВАС отмени решението на смолянския съд, което бе прецедент за страната. Според мотивите на върховните съдии делата по искове за вреди, произтичащи от транспортно-комуникационни мрежи и съоръжения, собственост на държавата и общините, са подсъдни на гражданските съдилища. „В подкрепа на становището за недопустимост на предявения иск следва да се посочи, че неизграждането на достъпна среда не може да е в резултат на бездействие на общината. Бездействието предполага, че в хипотезата няма да се издава административен акт. А при изграждането на едно пътно съоръжение законът изисква да се издадат много такива актове, като поредица от спазване на процедура по проектиране, избор на изпълнител и изграждане на пътното съоръжение. И най-важното – преценка дали в конкретния случай е възможно изграждането на такова съоръжение в съответствие с изискванията за достъпна среда“, пише в решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close