ИНТЕРВЮМестна властНОВИНИ

Валентин Кюлхански: Лъжа е, че съм предложил увеличение на такса смет в Смолян

Интервю с общинския съветник от КРОС в Смолян Валентин Кюлхански

Г-н Кюлхански, в социалните мрежи ви сочат за основния виновник за повишаването на таксата за битови отпадъци в Смолян. Как ще коментирате този факт?

Да, видях публикацията на общинския съветник г-н Салих Аршински във Фейсбук с моя снимка, в която пише, че аз съм човекът, предложил повишение на такса смет. Което категорично не отговаря на истината. Явно г-н Аршински като областен председател на ДПС е започнал кампанията си за парламентарните избори и е заложил на популизма и опозиционното говорене. На тези от нас, които бяха съветници и в миналия мандат, ни прави впечатление, че г-н Аршински се опитва да избяга от своята отговорност за повишаването на данъците и таксите в община Смолян. А миналата година с неговия глас бе приета най-голямата план-сметка за битови отпадъци в историята на Смолян – 5.5 милиона  лева. Докато аз и моите колеги от КРОС тогава се въздържахме.

Публикацията на ДПС – Смолян във Фейсбук

Казвате, че не е ваше предложението за увеличение на такса смет. А какво точно предложихте?

Моето предложение бе такса смет за гражданите на Смолян да се запази на 3.9 промила, а в Пампорово да се увеличи  на 5.3 промила. Първоначалното предложение на кмета Николай Мелемов бе такса смет за гражданите на Смолян да се увеличи от 3.9 на 4.1 промила, а за жилищни имоти в Пампорово – от 4.9 на 5.1 промила. Или  най-общо казано – предложих по-голямо увеличение за имотите в Пампорово, за да не се повишава  такса смет за гражданите на Смолян. И което е в интерес на справедливостта. Разходите за сметосъбиране в курорта са по-големи от събраната такса за битови отпадъци в комплекса. И се получава така, че гражданите на Смолян, в това число и пенсионерите с ниски доходи, доплащат за извозването на боклука от Пампорово. Нека собствениците на имоти в курорта си поемат разходите за тази услуга!

Вие не сте предлагали, но подкрепихте предложението на кмета да имаме една такса в града – 3.9 промила, и друга в селата – 4.6 промила.

И това е в интерес на справедливостта. Данъчната оценка на имотите в селата е в пъти по-ниска от тази в града. И поради тази причина увеличението на такса смет за жителите на селата ще е минимална. Даже и след това увеличение жителите на града ще продължават да субсидират сметосъбирането в селата, но това е стъпка в правилната посока. Всеки трябва да плаща такса смет според генерираните отпадъци, а не според данъчната оценката на имота си. Когато едно предложение е разумно, ние го подкрепяме.

А как ще коментирате твърденията, че мнозинството в общинския съвет в Смолян вече е на ГЕРБ и КРОС?  Да не би да е тази причината за острото говорене на колегата Ви Салих Аршински, чувствайки се изтласкан и пренебрегнат?

Не бих казал. В групата на КРОС сме хора с позиции и собствено мнение, не сме партийно обвързани, поели сме ангажименти пред гражданите на Смолян да работим за развитието на нашата община. Не гласуваме под строй и не подкрепяме всяко нещо, което кметът г-н Николай Мелемов предлага. Както бе и на последното заседание. Аз и още трима съветници от КРОС подкрепихме промените в наредбата за местите такси. А други трима – Коста Начев, Филип Топов и Минчо Симов гласуваха „против“ и „въздържали се“. Аз и още няколко колеги от групата не подкрепихме промените в наредбата за местните данъци и така не се прие да има увеличение на данък сгради от 1.7 на 2.0 промила.

Благодаря, г-н Кюлхански!

И аз благодаря за възможността да разсея лъжите и спекулациите, които накърняват достойнството ми. Използвам случая да честитя Коледа на всички наши съграждани и да им пожелая Новата 2021 година да е здрава, мирна и благодатна!

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close