ИНТЕРВЮНА ФОКУС

Валентин Гаджев: Бизнесът в Смолян търси начин да запази дейността си и работещите (видео)

От началото на извънредното положение в страната до миналата седмица новите безработни в Смолянска област са над 1640 души. „Прави ми впечатление, че не е голям процентът на регистрираните безработни, пристигнали от чужбина. Те са 110 човека“, коментира в интервю пред „Отзвук“ Валентин Гаджев – директор на Териториалното поделение на НОИ в Смолян. Въпреки това е на мнение, че по-голямата част от родопчани търсят форма и начин как да запазят дейността си и хората си. „Но по мои наблюдения това ще бъде много трудно. Чудя се през тези месеци изобщо какво ще влиза в бюджета“, добави Гаджев.

От началото на извънредната ситуация служители на НОИ са командировани в подразделенията на бюрата по труда в общините. Там, освен че приемат заявленията, служителите издават и персонален код, за да се спести на хората ходенето до НОИ.

Към момента 86 фирми са подали заявления в Бюрото по труда в Смолян за включване в мярката за подпомагане 60/40. „Това, което прави впечатление на този етап е, че при нас са подали заявление за предаване на трудово-правна и разплащателна документация само три фирми и то не са свързани с коронавируса или във връзка с извънредната ситуация, в която се намира държавата“, посочи Валентин Гаджев. Той коментира и ситуацията с прекратяване на дейността на рудоземското дружество „Рудметал“ и съкращаването на 300 души, работещи в него. „Ще бъде много тежко за един град като Рудозем, защото рудодобивът там си беше структуроопределящ за общината. Основно се уповават на срива на металите на Лондонска метална борса. Ще бъде много тежко, ако не се запази този отрасъл. Ако приемем, че там е изчерпана възможността, и че няма повече запаси – да, но ако има запаси защо трябва да се затваря предприятието. В писмата, които са ни изпратили, не се говори за изчерпване на запаси. Говори се за загуби, които понася фирмата. Посочени са 900 000 лв. загуба за един месец откакто е обявено извънредното положение“, коментира още в интервюто директорът на ТП на НОИ – Смолян.

Advertisement
източник
Посетете и видеоканала ни в Youtube

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close