Местна властНА ФОКУС

В Устово готвят гражданско неподчинение заради непоносим прахоляк

 

Заради прашните облаци, издигащи се от пътя, устовци заплашиха с гражданско неподчинение и затваряне на ул. „Стою Шишков“. „Искаме да знаем кой позволи и разреши движението по улицата. Прахолякът е нетърпим, дишаме го ежедневно и е в къщите ни”, ядосва се Стефка Илиева. В сряда живеещи в блоковете на ул. „Стою Шишков” се събраха да изразят своето недоволство. Търпението на хората вече е свършило. Улицата е в ремонт от края на май. От месец на нея не се работи, но е зарязана, а изкопите са запълнени с филц, който покрива с бяла мъгла района при всеки полъх на вятъра и преминаващ автомобил. Улицата, която е част от републиканския път ІІ-86, е отворена за движение и по нея с висока скорост се движат камиони, натоварени с дърва, автобуси, тирове и всякакви превозни средства.

Хората са готови да затворят пътя ако не се вземат адекватни мерки

„Ще се удавим от прахоляци. Няколко сигнала са подадени до институциите, до момента няма никаква реакция. Искаме да се вземат мерки и движението на превозни средства да се ограничи до приключване на ремонта”, допълни още Стефка Илиева.

При всяко преминаване на автомобил се вдигат облаци прах

„Не може да се живее при този прахоляк. Температурите са високи, апартаментът ми е южен, не може да си отворим прозорците. Обаждал съм се няколко пъти на всички институции, прехвърлят си топката”, добави и Славчо Кичуков .

За ден-два и автомобилите побеляват от праха

„Не искаме да живеем на този прахоляк. Състоянието на стоката ми е ужасно. Клиентите само като пипнат с пръст и се отказват. Не мога да работя, задушавам се. А хората в блока не могат да си отворят прозорците, не може да се диша“, оплака се и Месут Мехмедали, чийто магазин е точно на нивото на улицата и той е принуден повече от 12 часа на ден да трови дробовете си с прахоляка.

Живеещите в блоковете на ул. „Стою Шишков“

Хората не се сърдят на шофьорите, защото реално улицата не е ограничена. „Не са виновни. Вероятно и те се ядосват, че улицата е в ремонт. И те си плащат данъците“, каза Даниел Пеков.

Первазите са побелели от уличния прах

Гражданите се чувстват наказани от държавните и общински институции, защото в най-горещите дни са принудени да се „пържат” в жилищата си, превърнали се в парници, заради невъзможността да си отворят прозорците.

Прахът е по цялата улица – от светофара на кръстовището с ул. „Кирил Маджаров” до Маданския мост. Ограничителните табели са махнати и реално трасето е свободно за преминаване. В четвъртък живеещите изпратиха сигнално писмо до областния управител Стефан Сабрутев. Хората питат кога ще бъде асфалтирана улицата, как е регулирано пътното движение, за да се осигури здравето и живота на гражданите, и настояват да бъде замерено запрашаването на въздуха и замърсяването от ремонтните дейности на река Бяла.

Поливането с вода е временна мярка за справяне с праха

Ако не се вземат мерки от страна на „ВиК”, изпълнителят и стопанинът на пътя, живеещите на улицата са категорични, че ще я блокират и няма да разрешат преминаването по нея.

„В момента там се извършват строителни дейности. Строителен обект е, заповедта за временна организация на движението е до 8 август 2021 г. Някой самоволно е премахнал загражденията”, каза директорът на Областно пътно управление – Смолян, Костадинка Миланова. На въпрос на „Отзвук” как държавата контролира собствеността си и дали е нормално повече от два месеца хората да дишат прахоляк, тя отговори, че „има сформирана комисия, в която участват много институции, и тяхно задължение е да правят внезапни проверки за спазването на заповедите”.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close