Местна власт

В третия си мандат Мелемов внася за първи път Програма за управление на Община Смолян

Едва в началото на третия си мандат кметът Николай Мелемов за първи път внася Програма за управление на Община Смолян за периода, за който е избран – 2019-2023 г. Такова задължение кметът има по действаща разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). В ал. 5 на чл. 44 е записано, че кметът на общината представя пред общинския съвет програма за управление за срока на мандата в тримесечен срок от полагането на клетвата. Програмата съдържа основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати. Кметът на общината представя пред общинския съвет годишен отчет за изпълнението на програмата в срок до 31 януари.

Досега Мелемов нито веднъж от 2012 г. не е внасял програма за управление, съответно и отчети за изпълнението й, за което бе критикуван неведнъж от опозицията в общинския съвет.
Документът включва мерки, инициативи и проекти за решения, които са съобразени с действащото законодателство, функциите и отговорностите на местната администрация и са реално осъществими в рамките на периода на управление, пише в докладната до Общинския съвет кметът Мелемов.
В представената програма кметът посочва, че „Община Смолян цели да стане привлекателно място за работа и живот с просперираща образователна система и конкурентна работна сила, съхранено природно и културно наследство и добре развита инфраструктура и комуникации“. Представените дейности, инициативи и задачи са разпределени в няколко направления: бюджет, градоустройство, екология, енергийна ефективност и стратегически проекти; туризъм; социални дейности и здравеопазване; образование; култура; спорт и младежки дейности; административен капацитет. Нито една от предложените дейности обаче не е обвързана с конкретен срок, каквото е изискването на ЗМСМА.

Програмата за управление на Община Смолян ще бъде представена пред общинските съветници „за сведение“ на заседанието на ОбС, свикано за 27 февруари от 10,00 часа. Дневният ред включва 37 точки. Сред тях са и докладни по наболели теми – приемане на Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и информация, предоставена от „Ученическо и столово хранене“ във връзка с решението на ОбС от януари.

User Rating: 4.5 ( 1 votes)
Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. За нас от ГЕРБ няма закони… ние си правим каквото си поискаме, какви са тези глупости ЗМСМА – ала бала членове алинеи, знаете ли какъв член ще ви дам .. повече да не сте ми направили такива изненади , приключвам ви до следобяд, както е казал краля Слънце, Бащата на нацията, Великия америко-поклонник – Б.Б.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close