Вяра и традицииНОВИНИ

В „Свети Панталеймон“ почетоха светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян

В църквата, носеща името на двамата свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян в епархийския манастир „Свети Пантелеймон“ над Смолян,  в неделя бе отслужена света божествена Литургия по повод храмовия празник. Богомолците от Смолян и страната спазиха противоепидемичните мерки, за които  още  на входната врата в двора на манастира бяха поставени дезинфектанти. Предлагаха се и маски за тези, които нямаха. И в трите храма на манастира имаше предпазни средства.

Празничното богослужение отслужиха свещеник Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“, който през четвъртък  води в манастира светата Литургия, редувайки се с иконом Запрян Шиков, и свещеник Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. Иподякони им бяха Тодор и Георги, а певици – от храм „Св. Висарион Смоленски“. Отец Васил поздрави всички с празника и лично игумения Анастасия, а отец Иван раздаде нафората.

След Литургията бе отслужен празничен водосвет, а след това за всички имаше благословен курбан. Получи се един  семпъл, мил, благодатен за душата празник, с надежда хората да получат с моления мир  и здраве в семействата. Както се пее в тропара: „Свети безсребърници чудотворци, помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром дайте и нам!“ Наистина  – и на този празник, и в делник  много  вярващи от страната са получили изцеление и идват  отново и отново да благодарят и да се помолят.

Двамата св. безсребърници чудотворци Козма и Дамян  са братя, както се посочва в тяхното житиеописание: „ Родени  са в Асирия, Мала Азия, от майка християнка и баща грък-езичник около четвърти  век след Христа. Баща им починал рано, а майка им успяла благоверно  да им предаде християнската вяра и добродетелите. Тя също е причислена към лика на светиците.“ Братята имали  божията благодат да придобият лечебна сила и за помагат на хората безвъзмездно. Те се смятат за покровители на лекарите.

Росица Примовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close