Advertisement
НОВИНИРАЗСЛЕДВАНЕ

В Специализирания съд в София започва делото срещу Стоян Беширов и компания

На 18 февруари в Специализирания наказателен съд в София шест години след отстраняването му от поста тръгва делото срещу бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов. Той е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай по чл. 203 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 години. Заедно с Беширов обвиняеми са бившите му служители – Румяна Караиванова – секретар и зам.-кмет на Неделино, двама служители в общинската администрация, назначени като инвеститорски контрол – Николай Симеонов и Митко Петров, както и фирмаджиите Ружо Младенов – управител на ЕТ ,,АСО-Асен Младенов“, Огнян Годумов – собственик на ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, Бойко Симеонов – собственик на ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, Младен Паналов – управител на „Дени Трейд“ и Младен Скечелиев – представител на „Фаст Билдинг 2009“.

Призовани са близо 200 свидетели, повечето от които са жители на община Неделино, както и Васил Иванов от „Нова ТВ“, чието журналистическо разследване предизвика акцията на ДАНС, довела до това дело. Свидетели са още служители на Областната администрация в Смолян, инженери, строителни предприемачи, общински съветници, представители на политически партии. Един от основните свидетели – Севдалин Чандъров – местен лидер на партия АБВ, разкрил пред разследващите, че в Неделино е съществувала корупционна схема.

Обвинението срещу деветимата е описано в над 120 страници. В него са изложени 25 деяния на Беширов с обвинение, че в предварителен сговор с Румяна Караиванова и в съучастие с помагачите фирмаджии Николай Симеонов, Митко Петров, Ружо Младенов, Огнян Годумов, Бойко Симеонов, Младен Паналов и Младен Скечелиев е присвоил над един милион и двеста хиляди лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание.

Според обвинението, в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми.

Стоян Беширов

Престъпната схема

Измислената престъпна схема била за кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

Беширов издал множество заповеди, с които обявявал бедствено положение като преувеличавал валежите в района на Неделино и техните последици. В заповедите му са описани многобройни бедствия – свлачища, преливане на дерета и реки, падане на стени, наводнения на жилищни сгради, затваряне на основни пътища, които не са се случили.

Уговорените фирми

И тъй като бедственото положение дава възможност на кметовете да възлагат обществени поръчки без обявление, Беширов и Караиванова изпращали покани само до уговорените фирми – ЕТ „АСО-Асен Младенов“, ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, „Дени Трейд“ и „Фаст Билдинг 2009“.

С тях Беширов сключил 7 договора за около 3.5 милиона лева за различни обекти, и чрез които една трета от сумата е била прибрана. Най-много пари са „усвоени“ чрез два договора с ЕТ „АСО-Асен Младенов“ – единият за подпорна стена на ул. „Напредък“ в Неделино за 1 млн. и 72 хиляди лева, а другият за 892 хиляди лева за изграждане на нов бент в река Неделинска край село Крайна. Други 536 хиляди лева са преминали през „Дени Трейд“ за строително-ремонтни работи в ОДЗ 1, обект на разследването на Васил Иванов. Следват още два договора, отново за ул. „Напредък“, с ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“ за 477 хиляди лева, с ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“ за свлачище в с. Тънка бара за 273 хиляди лева, както и с „Фаст Билдинг 2009“ за подпорна стена по пътя за с. Върли дол на стойност 213 хиляди лева.

Случаят, който придоби национална известност чрез предаването „Разследване“ по Нова ТВ, е особено показателен за дързостта, с която е действал Беширов. По документи новата дограма на ОДЗ № 1, финансирана от японското правителство, е била сменена, де факто дори не е била измита.

Стена за 1 млн. лв. в реката

Не по-малко дързък и скандален е и един друг „обект“, описан в обвинителния акт на спецпрокуратурата. Той е свързан с „аварийно-възстановителни дейности и изграждане на бент към водоснабдителен комплекс Крайна“. Край река Неделинска в с. Крайна през 80-те години на миналия век бил изграден бент, ползван до средата на 90-те години за отвеждане на вода от реката към рибарници. След закриването на рибарниците съоръжението останало без предназначение и не било поддържано. Бентът нямал никаква връзка със снабдяването с питейна вода, но не и според Беширов. Кметът обявил, че съществуващият бент е с цел осигуряване на питейна вода за Неделино, Старцево, и други населени места, а при евентуалното му разрушаване имало опасност тези населени места да останат без вода. Затова възложил на „Стил – С проект“ ООД – София инвестиционен проект за нов бент. Целта на проекта била „стабилизиране на района чрез изграждането на праг (подпорна стена)“ с дължина 73 метра и височина 5 метра.

През ноември 2012 г. кметът на Неделино поискал целеви средства от над 1 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за „извършване на неотложни възстановителни работи за трайно възстановяване на имот – публична общинска и държавна собственост – речните брегове и бент, изграден към помпената станция от водоснабдителния комплекс в с. Крайна, засегнати от бедствие и които са в състояние, застрашаващо живота и здравето на населението, имуществото и околната среда“.

Строителят – с фалшива диплома за техник

За да избегне обществена поръчка, пред Агенцията за обществени поръчки Беширов представил своя заповед за обявяване на бедствено положение и оферта от ЕТ „Сев Ади – Милчо Чандъров“. В показанията си пред разследващите представителят на фирмата Севдалин Чандъров е категоричен, че не е подал такава оферта, тъй като знаел, че поръчката била предрешена. Този факт бил известен и на обществеността в Неделино.

На 3 декември 2012 г. Беширов сключва договор с фирмата „АСО-Асен Младенов, представлявана от Ружо Младенов, за „изграждане на нов бент към водоснабдителен комплекс Крайна“ за 900 хиляди лева. В резултат на този договор фирма „АСО-Асен Младенов“ построила, както намери за добре, абсолютно ненужната стена в река Неделинска. А чрез невложени материали и неизвършени СМР са били присвоени значителни средства. Нещо повече. Според вещите лица „изграденото съоръжение не е праг, нито подпорна стена, не стабилизира района и с неговото изграждането може да се стигне до ерозия на бреговете на реката.“

Прокурорите сочат още, че Ружо Младенов е бил осъждан за това, че е представял и фалшива диплома за техник по геодезия от Техникума по строителство ,,Христо Смирненски“ в гр. Кърджали. Той нямал квалификация в областта на строителството и строителните технологии, нямал компетентност да управлява строителна фирма, която да изпълнява мащабни строителни проекти.

Материалите по делото – цял микробус

Обвинителният акт срещу Стоян Беширов бе внесен първоначално в Смолянския окръжен съд на 23 август 2017 година. Той бе от 348 страници, а за превозването тогава на 198-те тома с материали по досъдебното производство се наложи да пътува товарен микробус.

Два месеца по късно обаче Окръжният съд в Смолян прекрати съдебното производство срещу Беширов и компания и делото бе върнато на на специализираното звено „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура заради „съществени процесуални нарушения“. В решението на съда бяха изброени противоречия между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт – главно разминавания в датите на фактури и протоколи за финансирани, но неизпълнени строително-монтажни дейности.
Досега Стоян Беширов успяваше да държи разследването по-далеч от съдебната зала, търсейки и възползвайки се от политически чадъри. Поредният проект, към който се е насочил бившият кмет със скандална известност, е партията на Слави Трифонов. В негова полза работи и тромавото българско правосъдие. А дали идва краят на шестгодишната сага на кмета, който се хвалеше, че работи без заплата, предстои да видим.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!