НОВИНИОБЩЕСТВО

В Смолян ще се проведе фестивал “125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания”

В програмата е включена фотоизложба за трудово-производителните кооперации и конкурс „Готвим заедно“

През настоящата година се навършват 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората.

Кооперациите имат огромен принос за трудовата и социална интеграция на хората с увреждания. Хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа за техните социални, трудови, културни, спортни, интелектуални и творчески потребности в ТПК.

В резултат на дългогодишното ползотворно сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания  НС на ТПК организира фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Фестивалът ще се проведе в 8 града в страната и ще включва разнообразни събития, които ще допринесат за засилване фокуса на местната общественост към хората с увреждания, но не към техните проблеми и потребности, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени.

Откриването в град Смолян ще се проведе на 21.09.2020 г. от 11.30 ч. във фоайето на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“. Фестивалът ще продължи от 12.00 ч. в ресторант „Българче“ в града, където ще се проведе мероприятието „Готвим заедно“.

В този кулинарен конкурс хора с увреждане участват с приготвено от тях типично за региона ястие или сладкиш, които ще бъдат дегустирани и оценени от жури, съставено от майстор-готвач, официални лица и хора от публиката. Целта на събитието е да се покаже, че любовта към вкусната храна и готвенето е типична за всички хора. Приготвянето на храна ни обединява и ни дава възможност да споделяме таланта си. Хората с увреждания ще могат да представят ястие което е характерно за региона. Ще обогатят публиката с информация за неговата история, ще споделят от кого са се научили да го приготвят и ще се почувстват горди от направата му

В рамките на фестивала от 19-и до 23-ти септември във фоайето на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ жителите и гостите на града ще могат да разгледат и интересната фотоизложба „125 години ТПК“. Целта на тази фотоизложба е да се уловят и покажат мигове от дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално икономическия живот на страната както и съвременното им присъствие като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел. Представени са и моменти от живота на кооператорите, трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време. Професионалните фотографии ще открехнат за здравите хора прозорец към живота на хората с увреждания, ще разкажат техните истории, ще създадат между тях по невидим начин усещане за близост и топлота.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close