Култура

В Смолян се събира подписка, за да се спаси паметникът „Орфей и Родопа“ на Любомир Далчев

Художници от Смолян стартираха подписка за спасяването на рушащия се паметник на „Орфей и Родопа“ до кино „Дружба“. Голяма част от подписката вече е събрана, каза актрисата Миряна Найденова. Предстои волята на родопчани да бъде внесена до кмета Николай Мелемов заедно със сигнално писмо. Копие ще бъде изпратено и до Министерството на културата и отдел „Култура“ в областната администрация.

Една от пукнатините на паметника

Сигналът е за предприемане на незабавни мерки относно скулптурната композиция „Орфей и Родопа“ на Любомир Далчев, експонирана на стария център до бившето кино „Дружба“. „Всеки минава покрай нея, гледа и се любува. Г-н Мелемов, обръщаме се към вас като стопанин на общината, който отговаря за нейното развитие и съхранение. Част от богатствата на община Смолян са паметниците на културата от национално и местно значение, каквато се явява и посочената скулптурна композиция. Като художници-професионалисти сме сериозно обезпокоени от появилите се по нея пукнатини и деформации“, пишат в сигнала художниците от областния град.

Смолянчани събират подписка за реставрация на паметника „Орфей и Родопа“

Според тях световна практика е при такива случаи да се направи реставрация и консервация на място с минимална намеса, която обаче е временно решение. Другият вариант е да се изработи копие на композицията от материал, който не се влияе от климатичните условия, експониране на копието на място и съхраняването на оригинала в подходящи музейни условия. И в двата случая е необходима експертна оценка от лицензиран специалист, какъвто има в Археологическия институт към БАН.

Подписка за реставрация на паметника “Орфей и Родопа“

Започна събиране на подписка за реставрация на паметника “Орфей и Родопа“ и запазването му за поколенията.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Сряда, 18 декември 2019 г.

„Всички други самоинициативи за реставрация биха били неадекватни и биха довели до влошаване състоянието на скулптурата. Разчитаме на вашата експедитивност за бърза оценка, набелязване на мерки и финансово обезпечаване на тази знакова за града ни композиция“, допълват смолянските художници, притеснени да не се загуби композицията, която е знакова и ценна за града.

Зарко Маринов
Снимки и видео: Димитър Таков

Advertisement
Back to top button
Close
Close