Местна власт

В Смолян бе представен проект, насърчаващ кметските съвети (видео)

Социологическо проучване за нагласите на общинските администрации и гражданите по отношение на конституирането на кметски съвети, предвидени в от Закона за местното самоуправление (ЗМСМА), бе представено в сряда на пресконференция в Смолян. Допитването е извършено в общините Баните, Рудозем, Чепеларе, Искър и Никопол, а докладът от него бе представен от Галина Тошева, председател на Управителния съвет на Сдружение „Развитие на иновативни и стартиращи компании“.

В чл. 37в от ЗМСМА, е предвидено в малките населени места в общините да бъдат избирани кметски съветници, които да подпомагат дейността им и изпълнението на техните функции, поясни Галина Тошева. Резултатите от проучването еднозначно доказаха, че воля от страна на гражданите на тези общини и общинските администрации за насърчаване на прякото участие на гражданите в процесите на местно самоуправление има, но не познават тази възможност, дадена от закона, добави тя.

По проекта, финансиран по програма „Добро управление“, в началото на следващата година ще бъде издаден наръчник за това как да бъдат конституирани кметски съвети и как те да бъдат в услуга на гражданите и местното самоуправление. Пионер в тази област в страната с множество добри практики е Община Ловеч.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close