Местни избори '2019

В Смолян: 207 са кандидатите за общински съветници, 6 от тях – независими

Седем кандидати ще се борят за кметския пост в община Смолян. Това са Мирослав Събев Фисински (независим), съпругата на бившия областен управител Петър Фиданов – Румяна Иванова Фиданова (ДПС), собственикът на „Чечосан“ Стефан Сабрутев (БСП), зам.-областният управител Владимир Гърбелов (НФСБ), бившият депутат Петър Кадиев (АБВ), бившият шеф на областната дирекция на полицията в Смолян и зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки Кирил Хаджихристев (Коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ“) и досегашният кмет Николай Мелемов (ГЕРБ). Регистрацията на мераклиите за кметове и общински съветници приключи в 17.00 часа на 24 септември.

207 са кандидатите за общински съветници, 6 от тях са независими, издигнати от инициативни комитети – Слави Алексеев Каров, Анна Веселинова Колева, Евгений Владимиров Василев, Пенка Василева Василева, Стоян Митков Ковачев и Медиха Салихова Заимова. Всички те са събрали по най-малко 250 подписа, за да бъдат допуснати до изборите. Всички независими кандидати без бившия лидер на ДПС в община Смолян Медиха Заимова са от Обществено движение „Коректив“. Инициативният комитет зад един от тях – Георги Атанасов Атанасов, не е представил подписка и не го е регистрирал. Движение „Коректив“ бе създадено миналата година и се представи пред смолянската общественост на 14 юли, когато развя националния флаг от скалата Невястата. 9 партии и една местна коалиция са издигнали останалите 201 кандидати за общински съветници.

С пълни листи по 29 кандидати (колкото са съветниците в Смолян) са ГЕРБ, Коалиция „Новото време“, БСП и Движение „Заедно за промяна“.

Управляващите от ГЕРБ и този път ще разчитат на настанената на общински и държавни постове партийна номенклатура. Начело на листата са зам.-кметовете Марин Захариев и Венера Аръчкова, пета е директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева, шести е шефът на Държавен фонд „Земеделие“ Денислав Костов, 11-а е Мария Семерджиев – началник на Регионалното управление по образованието, 17-и е зам.-областният управител Андриян Петров, 18-и е зам.-директорът на ЮЦДП Елин Лилов. Десети в листата е Стоян Иванов, който премина през няколко партии и през 2015 г. влезе в Общинския съвет от местна коалиция, съставена от Политически клуб „Екогласност“ и „Българска партия Либерали“.

Сред новите лица са Тодор Митов (7-и) и Божидар Шуманов (10-и), както и трима лекари – офталмологът д-р Петър Янев (8-и), хирургът д-р Атанас Белчилов (21-и) и акушер-гинекологът д-р Нина Карова (24-а). Натрапчиво е отсъствието на председателя на Общинския съвет Данчо Киряков, който на предишните избори през 2011 г. и 2015 г. бе водач на листата на ГЕРБ. На събранието на ГЕРБ в Смолян през август Киряков бе номиниран за общински съветник с пълно единодушие, но не е бил одобрен от Изпълнителната комисия. В листата за общински съветници не е и кандидатът за кмет Николай Мелемов.

И в местната коалиция „Новото време“, в която влизат „Демократична България – Обединение“, „Движение 21“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и ПП Новото време“, кандидатът за кмет на общината Кирил Хаджихристев не е кандидат за съветник. Листата се води от бизнесмена Кирил Асенов, следван от Коста Начев, кметицата на Момчиловци Сийка Суркова и президентът на футболен клуб „Родопа – Смолян“ и строителен предприемач Валентин Кюлхански. На шеста позиция е бившият областен организационен секретар на ГЕРБ и председател на Общински съвет – Смолян, Филип Топов, изключен от партията заради критики в ОбС към кмета Мелемов и неговата политика. След него е д-р Сийка Йочева – кардиолог, на девета позиция е председателят на Адвокатската колегия в Смолян Таня Михайлова. 11-и е страстният любител на планината Александър Караджов, автор на две книги – „Пътеводител на забравената България“ (2013 г.) и „Родопи – в търсене на корените“ (2014 г.), едната в съавторство с пътешественика от Смолян Вилиан Стефанов. 12-а и 13-а позиции са за доц. Нина Герджикова – преподавател в Пловдивския университет и Мария Рускова – главен счетоводител на МБАЛ – Смолян. Във втората половина на листата са досегашните общински съветници от КРОС Елисавета Лободова, Валентин Цолов, Илия Томов, Иван Пищалов и Анастас Караджов. 17-и е незрящият Илия Семерджиев, човек с феноменална памет и дух, кандидат за депутат от СДС през 2013 г.

Начело на листата на БСП е кандидатът за кмет Стефан Сабрутев, следван от Иван Гавазов и бившия областен управител Димитър Кръстанов. В листата са областният лидер на партията Рабие Кьосева, бившият кмет на Смолян Костадин Чаталбашев, собственикът на „Дриймс къмпани“ Иван Френкев, финансистът Виолета Бояджиева, бившият секретар на Община Смолян Петър Харадинов.

Росица Станевска регистрира листа от 29 кандидати за общински съветници

Листата на Движение „Заедно за промяна“ се води от управителката на „Евроинс“ в Смолян Росица Станевска. През 2014 г. тя застана начело на женско дружество към общинската структура на ДПС в Смолян, година по-рано бе кандидат за депутат от Движението за права и свободи.

С 26 кандидати е листата на „Воля“, която се води от Максим Банков. На втора позиция е синът на председателя на Българо-руския клуб и на Областния съвет на Военния съюз в Смолян Росен Багрянов Ерих. В нея са още о.з. полк. Борис Раков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Никола Чуралски – журналист и писател, бивш граничен офицер, член на Националния съвет на Военния съюз, както и маратонецът Руско Кадиев, който през 2012 г. пробяга 100 км. по стъпките на Средногорския полк по случай 100-годишнината от Освобождението на Родопите и Балканската война.

Листата на ДПС от 22 души се води от досегашните общински съветници Салих Аршински – областен председател на движението, и Милен Журналов. Кандидатът за кмет на ДПС Румяна Фиданова не е в листата.

Начело на 12-те кандидати на Земеделския народен съюз е бившият зам.-кмет на Данчо Киряков и Дора Янкова и досегашен общински съветник Костадин Василев. В листата са още преподавателят в Пловдивския университет доц. д-р Георги Юручев, Тихомир Ризов, Георги Белев и Пламен Рафаилов.

Медиха Заимова

„Обединените патриоти“ се явяват самостоятелно. Листата на НФСБ води зам.-областния управител Владимир Гърбелов, който е и кандидат за кмет на Смолян. Втори е писателят Светозар Казанджиев, председател на Клуба на дейците на културата. Начело на ВМРО е Манол Ружинов – председател на Сдружение „Родопски хайдути“ и на читалище „Кирил Маджаров“ – Устово. „Атака“ няма да участва на изборите в Смолян.
Най-късата листа е на АБВ. Тя се води от кандидата за кмет Петър Кадиев, втори е директорът на Родопският драматичен театър Румен Бечев.

Сред кандидатите за кметове на кметства в община Смолян най-много са мераклиите за кметския пост в село Търън. Срещу най-дългогодишния кмет в региона, а вероятно и в страната – Явор Говедаров (ГЕРБ), който е бил кандидат и на СДС, и на БСП, ще излязат Ахмед Крушков – от Коалиция „Новото време“, Карамфил Куртинов (БСП) и Ралица Ратайска (ДПС). По трима са кандидатите на село Виево – Захари Соколов (ГЕРБ), Венко Палчев (БСП) и Николай Хаджийски (ДПС); на с. Влахово – Недко Димитров (ГЕРБ), Даниела Хаджиева (ЗНС), Николай Кокаланчев (БСП); на с. Момчиловци – Димитър Величков (ГЕРБ), Сийка Суркова (Коалиция „Новото време“) и Марагрита Найденова (ДПС); на с. Смилян – Чавдар Червенков (ГЕРБ), Димитър Гюров (ЗНС) и Евелина Гърбелова (БСП). Двама са на с. Могилица – Милко Кисьов (ГЕРБ) и Андрей Томашов (БСП). Няма нито един съперник на Васил Седянков (ГЕРБ) в с. Широка лъка, на който няма да му се наложи да прави кампания. ГЕРБ е единствената политическа сила, която има кандидати във всички населени места в община Смолян, където ще се избират кметове.

Четири партии не са заявили за участие в изборите на 27 октомври никакви кандидати, въпреки че са се регистрирали за участие – СДС, „Атака“, Радикалдемократическата партия в България и Българска демократична общност.

Advertisement
Back to top button
Close