Advertisement
НОВИНИ

В РЗИ – Смолян вече е налична новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон

Ваксината е предназначена за лица над 12 г. В началото на следващата седмица в България ще бъде доставена и ваксини за деца между 6 месеца и 11 години, съобщиха от РЗИ – Смолян.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон, която се препоръчва за лица на възраст на и над 60 години , хора с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта, имунокомпрометирани лица (напр.  с HIV, трансплантирани и др.), включително деца на и над 6 месеца, бременни жени, медицински персонал,
потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Имунизацията се извършва от личния лекар, от временните имунизационни пунктове към лечебните заведения и имунизационния кабинет на РЗИ.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Да започва масова задължителна ваксинация първо на цялото РЗИ и цялата Община Смолян, БАБХ, АПИ, Болницата, Червеният Кръст ,всички инвалиди и ТЕЛК подред с/у XBB 1.5 на Омикрон ,че да е здрав града.Неваксинираните да се уволняват и да се забрани да стъпват в болницит,в банки и в магазините ,защото разнасят заръзи само

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!