Advertisement
МНЕНИЯ

В ПП имат още да учат, но ние нямаме време да ги чакаме

Добре е, че минаха три дни, за да оценим „чудото“ на пийп шоу записа и най-вече да прогледнем към значимите теми, които потънаха.

Първо, способността на медиите да манипулират не може да бъде подценявана – те са като предатори, има някъде „новина“ и веднага се нахвърлят върху нея, без грам идея за контекст, кому обслужва и каква е крайната цел. Журналистите си мислят, че това им е мисията, да кажат новината първи, и то с най-много цвят. А аз си мисля, че мисията им е да информират – не само като репортери, но и като пълноценно обхванат темата – защо и колко е важна /дали не е манипулация или фойерверк/, кой има интерес и какви последствия може да има. Ако не знаят, да четат Аксиос – там нещата са структурирани по този начин и се смята за топ журналистически стандарт.

Второ, от дистанцията на трите дни се вижда, че нищо особено не е случило – говорили са си, но нищо от това, което е казана не бие рекордите по „красноречие“ и „умност“ от предишни записи, които сме чули. Видя се, че представеното е манипулирано за да се създадат нагласи в администрацията и службите, с оглед на предстоящи избори.

Трето, хората, които очакват Промяната и гласуват за нея, очакват от своите политически представители, повече отговорност и зрялост. България не може да се управлява като корпорация, защото е социална система – а там е важно да се улавят не само настроенията, но и възможните уязвимости, в следствия на едни или други приказки. Тук за мен проблемът не е в казаното за администрацията, а че и изказалите не разбират, че има грешна преценка /нищо ново под слънцето, Борисов се сменя „преценката“ по три пъти ден, но сега е в позиция на критикар/. Няма откъде да вземеш администрация, нито можеш да смениш служби, след като всичко зависи от президент, а за промяна на закона си само с 64 души. В този смисъл това е една непремерена амбиция не в частта заявена цел, а в целта начин за реализация.

Четвърто, това което смущава най-много, е начинът по който ПП реагираха на скандала. Първо, изпреварващо Кирил предупреди, а след това потънаха, докато подпалвачите наливаха масло в огъня. Тук грешката е по две линии – когато изпреварващо говориш, трябва да изпревариш и в наратива защо това се случва и какъв е общия план. Ето – ДАНС има връзка с Радостин Василев, назначава му охрана – тоест службите нагледно доказват, че като прокуратурата са част от задкулисието и играта. И от ПП ….. нищо?! По същия начин с посолствата – да оставим настрана излишното говорене, при задължителна дискретност. Защото нито едно посолство не е в състояние да промени дневния ред, колкото и да е силно. Дори руското.

Трябваше открито да заявят, че във всички основни посолства на нашите партньори от ЕС и НАТО има официални представители на техните служби, ние също имаме такива представители и в централите на НАТО и на Европол и т.н., защото тази колективна сигурност не пада от небето, а е плод на постоянна мрежа от комуникация и действие. Това на Копейкин може и да не му харесва, но нас ни дреме какво не му харесва

Дори в руското посолство имаше представител на СВР и на ФСБ за връзка с нашите служби. Не зная дали сега има. И да, няма как да назначиш човек за шеф на службите, без да получи НАТО достъп или съответния за съответната служба. Този достъп не се дава от нашата специализирана агенция, която основно зависи от ДАНС, а се получава от централите в ЕС и НАТО.

Защо не казаха, че назначените „юнаци“ на Радев и неговото служебно правителство, де факто блокираха работата на службите и сътрудничеството ни в рамките на НАТО? Крият този факт, но и от Запад не държат да станат публични проблемите, които имат с доверието към нашите служби. За да не стане скандал с отказ на достъп, получаваме ограничен обем от информация, заради тоталния провал около войната в Украйна в която родните служби работят върху руски опорки. И държавата вместо да има уши и очи, има кепенци. А когато не получаваш пълния обем от информация, ти ограничаваш и държавната сигурност, която е елемент от колективна сигурност. И това е държавната измяна, а не изцепките на Копейкин, който изпреварващо „громи“ за да не лъсне резила на неговите служби. Но Костадинов не се бори с политкоректност или недомлъвки, а с право куме в очи или между очи. Защото членството в ЕС и НАТО не предполага само да консумираш ползи, а предполага равнища на взаимозависимост и право на намеса на партньорите ти в твоя живот, както ти гледаш в техния, Този проблем е най-осветен в проблема Шенген, защото там пазим ЕС. Как да ни доверят ключа на общата врата, когато нашите служби няма доверие. Да не говорим контраразузнаването или ДАР.

Това трябваше да разкажат от ПП още в първите часове за да отговарят на агресията с агресия, а вместо това като добри самаряни, ученици отличници, се опитаха да дадат рационални отговори в нерационална среда.

От цялата работа правителство пак ще има, и то с мандат на Денков, но цялата тази галимация, показа, че ПП имат още да учат, а ние нямаме време да ги чакаме. Не толкова, че ГЕРБ спечели, но отместихме обществения дебат от главните теми на обществото, и забравихме за изходните позиции – ГЕРБ не могат да управляват, защото България ще види през крив макарон и Шенген и еврозоната, това от което българския елит е заинтересован и една Габриел за това не стига. Особено на фона на „алтернативата“ Добрев.

Най-доброто продължение, от гледна точка на интереса на ПП и ДБ, чисто егоистично, е Делян Добрев да стане шеф на ГЕРБ и премиер, да реализира пълния набор от идеи, които има. Защото това ще е краят на ГЕРБ. Вероятно е да го паркират в Магнитски. Много хора си мислят, че това няма особено значение, нали Пеевски го преживя.

Питайте го Пеевски дали го е преживял, след като де факто е блокиран в международните си операции. Питайте го как пътува в Европа по бизнес и как го посрещат. И преди, но особено в момента играе само на руската врата, а там само постни манджи сервират и най-много да му отчупят някой къшей за посредник. Той така и си остана – бизнесмен, който прави политика с местно значение

За това и Борисов разбира, че включването му в този списък, след като главния му помощник в далаверите с Божков, Горанов е там, означава тотален срив на всичко, което е градил. Да оставим настрана парите, които сега е паркирал в Залива. Най-ценната стока, която той продаваше – евроатлантизма – изчезва от гишето му, а без нея е нищо и за себе си и за ГЕРБ. Още един Радев, но такива на сергията много. И всичко постигнато през последните 20 години отива в коша.

Така че три дни след „чудото“, България отново има нужда от Шенген и Еврозоната (и там ППДБ са задължителни), от бюджет (и там Асен Василев е най-изгодния за ГЕРБ – защото ще реже и консумира последствия), а при смяната на кадрите има комисия.

Така че трите дни минаха. И гравитацията на политическите процеси у нас е същата. Колкото и Пиар да хвърлиха на масата, проблемите си останаха и търсят решение.

Текстът е от Фейсбук профила на Илиян Василев (Заглавието е на „Отзвук“)

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!