Местна властНА ФОКУС

В очакване на новото ГКПП жилищата в Рудозем поскъпнаха двойно

Два пъти скочи цената жилищата в Рудозем, продажбите на имоти растат, а местните очакват с нетърпение откриването на ГКПП „Елидже”, установи репортерска проверка на „Отзвук“. „Драстично поскъпнаха имотите и то много рязко. В последните две години чувам за сделки с апартаменти от порядъка на 65-70 кв. м. да се продават по 50 – 60 000 лв. Цените на общинските имоти също скочиха. Последното наддаване за празен имот за строеж, достигна 110 евро на кв. м.”, потвърди и кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Градоначалникът направи бърза сметка, че квадратният метър обособена общинска земя от 20-25 лв. преди две години в момента върви за 75-80 лв.

„Между два и три пъти се покачиха и цените на терените. Има две тенденции. От една страна много наши съграждани работят из страната и чужбина и имат добри доходи. Основната част от покупките са от тях. Явно намеренията им са да правят инвестиции или мислят да се връщат. Забелязва се, че доста младежи се върнаха с целите семейства по време на пандемията. Ще ви дам пример – снощи (5 август – б.а.) на площада имаше над 300 души – майки, деца, младежи, възрастни. Градът е пълен с хора”, доволен е Пехливанов.

Значително са се повишили приходите в общинската хазна от данък придобиване. За първите четири месеца на 2021 г. е имало сделки за над 1 млн. лв. Като от данък придобиване от началото на годината са постъпили 52 188 лв. За цялата 2020 г. сумата е била 62 000 лв., а през 2019 г. – 38 500 лв. „Тази година предстоят и няколко големи сделки с общински имоти, за които вървят процедури”, добави кметът на Рудозем.

Паралелно с това очаква се до края на август Община Рудозем да успее да проведе приемателна комисия за водоема на граничния пункт и да се издаде Акт 16 на експлоатационните дружества, след което ДНСК да издаде разрешение за ползване на самия пункт. Очакванията на Румен Пехливанов са това да се случи до края на септември. „Друг е въпросът, че това, което декларира премиерът Янев – пунктът да бъде отворен, е оптимистично възможно да се случи. Обаче нямаме някаква сериозна информация от гръцка страна в какви реалистични срокове мислят да се поберат, защото те удължаваха сроковете заради пандемията, възникнали допълнителни видове работи, имаха нещастни смъртни случаи по време на работа по трасето. Като цяло оставащата работа в отсечката до Димарио е възможно да бъде свършена до Нова година. Имах възможност наскоро да комуникирам с колеги от другата страна. Няма чак толкова много неща, които да попречат това да стане до началото на 2022 г.”, коментира Пехливанов. Но от тук насетне има още много неизвестни – колко време ще бъде необходимо за самото отваряне, което е чист политически акт. Според кмета гърците имат най-много още два месеца работа по пътя и ще са готови за полагането на асфалта. Но и това да се случи тази година, от българска страна има още препятствия. На първо място пътят Средногорци – Рудозем, обходът на града, както и отсечката от около 800 на изходът на миньорския град.

„Всеки момент трябва да започне реалната работа по обходния път. Той е от другата страна на реката – трябва да се изградят два моста и един виадукт. Това е трасето, което от наша страна има да се работи, но централната част на града е готова, и може да поеме трафика, защото първоначално няма да вървят автобуси и камиони, докато от гръцка страна не направят и втория участък. Илюзията, че като завършат пътя в гръцко, ще тръгне товарния трафик и автобуси, трябва да се разсее. Има още един участък след Меливия, който докато не бъде направен, няма как да тръгне товарния трафик. В същото време от българска страна също имаме затруднения. Като изключим пътя Средногорци – Рудозем, ние нямаме реална възможност да поемем транзитен товарен трафик. Това е въпрос на държавна воля. Реалистично за три години, при осигурени средства, спокойно може пътят Асеновград – КПП „Елидже“, да стане четирилентов. Иска обаче сериозна политическа воля, финансиране и сериозни фирми”, е мнението на кметът. Пехливанов е оптимист, че следващото лято ще може да се минава през пункта за Гърция с леки автомобили.

На въпрос не се ли притеснява, че и този пункт ще последва съдбата на Златоград Пехливанов е убеден, че няма, защото ГКПП Златоград никога не е бил предмет на междуправителствена спогодба. Докато този край Рудозем е един от трите, които фигурират в междуправителствено споразумение, което е ратифицирано от българския парламент.

Пехливанов е на мнение, че докато България не влезе в Шенген, сградите, които се построиха на пункта, са абсолютно необходими. „Не знам дали въобще някога ще ни допуснат в Шенген“, скептично добави кметът.

Скоро ще имаме неготови пътища и готова сграда. „Факт е, че не само гърците не са готови. От наша страна готовността ще е тогава, когато видим пътя довършен от Средногорци до КПП-то, с обхода на Рудозем и от гръцка страна – до Меливия. И какво като тръгнат автобусите и тировете и задръстят движението от Асеновград към Смолян. Това, което трябва да стане – пътят от Асеновград до КПП-то трябва да е четирилентов”, наблегна отново за проблемните точки Пехливанов.

В същото време за всички е ясно, че гърците нямат интерес от отваряне на гранични пунктове с България. Пехливанов обаче е на мнение, че от пет години насам има някакви наченки за „протягане“ на ръка към нашия край. „Преди време имаше съпротива, а сега разговорите с тях вървят по съвсем друг начин. Голяма част от Северна Гърция се храни на база връзките с България. Последните години много българи си купиха имоти, на о. Тасос 80% са български туристи. Ако няма икономически или политически интерес, няма как ди ги накараш. Няма как безкрайно да пречат на този процес заради бизнес-интереса си“, не скри оптимизмът си кметът на Рудозем.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close