Advertisement
КУЛТУРА

В неделя палят орадата в Райково, ще горят „злото“

За 26-ри пореден път от възстановяване честването на народната традиция “Пустове”(“Сирни заговезни”) на 26 февруари (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково ще организира и проведе общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на града.

В концертната програма, на площадното пространство св.”Костадин” пред читалището, ще вземат участие художествено–творческите състави на читалището: клуб “Зевзек”, оркестър “100 каба гайди”, танцови формации от клуб “Хоро”, смесен битов хор, фолклорен квартет “Аглика” и Младежки театър “Ирис”.

На този ден благославяме за здраве и берекет всички наши съграждани в първия пролетен празник.

Ще лумне “Орада” (ритуален огън), която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция, ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички ни. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването ще изгорим символично “злото” (чучело).

Богът на виното и плодородието Дионисий също ще уважи  обичая, корените на който идват от древността. Култът към гръцкия бог Дионисий – бог на виното, плодородието и веселие е преминал и у българите, като векове наред е останал да живее в цикъла на календарните обичаи – кукерските и карнавалните игри. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, на тая най-благородна човешка проява.  Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”

“Пустовете” пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

Очакваме ви!

На 26 февруари (неделя) от 18.00 часа.
Пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!