НОВИНИ

В Момчиловци ще правят българо-китайска ферма за мляко

Символична първа копка на демонстрационна мандра „Момчиловци – Брайт“ бе направена по време на четвъртия Международен фестивал на киселото мляко, който се проведе в смолянското село Момчиловци. Инвестицията е българо-китайска, като се очаква тя да е готова през лятото. На официалната церемония, която е част от празничната програма на Международния фестивал на киселото мляко в Момчиловци участваха представители на китайската компания „Брайт деъри“, която произвежда мляко с името на селото в Шанхай, Иван Тодоров – председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай, зам.-министърът на туризма Любен Кънев, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов и кметът на Момчиловци Сийка Суркова,

Мандрата ще бъде изградена като специализирано животновъдно предприятие за производство на мляко, тип ферма за оборно пасищно отглеждане на крави. Предвижда се изграждането на сградата да е на площ 285 кв. м. А в нея ще се отглежда 40 крави и телета предимно от породата българско родопско говедо.

„В момента България има огромно полза от това, което се случва в Момчиловци,  тъй като брандът България не е известен толкова в Китай, колкото Момчиловци. Чрез името Момчиловци ще направим така, че още повече да се популяризира нашата страна. Нашата цел е чрез марката „Момчиловци“ да популяризираме България. Защото млякото с това име стои на рафтовете във всеки магазин в Китай“, каза Иван Тодоров.

Предвидената инвестиция китайската компания и Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай, е приблизително 200 хил. евро.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close