Местна власт

В КЕВР ахнали, водата в Смолянско е незаконно увеличена

„Ще питам министъра на регионалното развитие за незаконно увеличената вода в Смолянска област. В КЕВР направиха много тежки изявления по отношение на това какво следва. Казаха: „Ау, събирали сме пари за вода незаконно. Искам от трибуната да питам министъра как тълкува действията на ВиК Асоциацията в Смолян, и ще го направя“, каза на брифинг народният представител от БСП Дора Янкова. Тя се закани, че ще разнищи докрай въпросът с прословутото приемане на бизнес-плана на ВиК в Смолян и последващото увеличение на водата в областта.

Янкова детайлно се запознала с бизнес-плана на ВиК, с който е кандидатствано пред КЕВР, и в който е заложено увеличението цената на водата. „Преди лятото зададох въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройство, който е принципал на ВиК, за да го попитам има ли нарушение. Ние в Смолянска област плащаме незаконно увеличена цена. Зададох въпрос и на експерти в КЕВР, а те се хванаха за главата. Защото не комисията спуска цената за водата, пред КЕВР се кандидатства аргументирано с документи за увеличение на цената“, обясни Янкова. Според нея в бизнес-плана липсва икономическата перспектива и социалната поносимост. Янкова обиколила много населени места в областта. Според нея няма хора, които са спокойни, че плащат висока цена, но биха били спокойни ако знаели какво предстои да се направи в техния град или село. Народният представител отправи критика към общинските съвети, с изключение на ОбС Девин, които одобриха бизнес-плана без да поискат конкретно измерение за инвестиции, извън средствата за големия воден проект на Смолян.

На 26 април т.г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри бизнес-плана на „ВиК“ ЕООД – Смолян. С него бяха въведени нови цени на водата от 1 май – 2.26 лв. на кубик за доставка, отвеждане и пречистване. С този бизнес-план се слага началото и на ежегодно поскъпване на водата в Смолянска област през следващите пет години. През 2018 г. тя ще се покачи на 2,31 лв., през 2019 г. ще струва 2,43 лв., от 2020 г. един кубик вече ще се калкулира по 2,52 лв., а в края на периода тя ще е достигнала 2.65 лв. Разследване на „Отзвук“ установи, че бизнес-планът, въз основа на който КЕВР е определила новите цени на водата, е документ с невярно съдържание, съставен в Областната администрация. В протокола е било отчетено, че кметът на Смолян е гласувал „за“ бизнес-плана без одобрение на Общинския съвет. След като избухна скандал, Николай Мелемов обяви, че всъщност той не е участвал в гласуването, а приемането на бизнес-плана с неговия глас бе обяснено от областния управител като „техническа грешка“.

В последствие, след като нарушението излезе наяве, на 10 август се проведе ново заседание на Асоциацията по ВиК (АВиК) и новите цени, влезли в сила от 1 май, бяха „съгласува“ постфактум на 10 август новите цени на водата, влезли в сила от 1 май с решение на КЕВР.

 

Advertisement
Back to top button
Close