Местна власт

В кал и фекалии газят живеещи на ул. „Проф. Асен Василев“, общината нехае, алармираха от КРОС

Живеещите на улица „Проф. Асен Василев“ в Смолян се намират в реална опасност, като тяхното здраве и живот са ежедневно и непосредствено застрашени заради бездействието на общината, алармира днес по време на заседанието на Общинския съвет Смолян Валентин Цолов (КРОС). Общинският съветник прочете декларация от името на коалицията, в която изложи факти за сериозността на ситуацията на улицата и „замразеното“ строителство на подпорна стена.

Община Смолян е сключила договор за възлагане на обществена поръчка за изграждане на подпорна стена на 15 октомври 2018 г. Стойността на обекта е 634 956,59 лв., а срокът за изпълнение – 85 дни. Още на следващия ден строителните дейности са започнали.

„Към настоящия момент, месец февруари 2019 г., или близо 3 месеца и половина по-късно, са извършени единствено изкопни работи и строителство на незначителна част от подпорната стена. Повече от два месеца на обекта не се извършва никаква строителна дейност, а оставеният изкоп създава реална опасност за сградите намиращи се по склона върху него от пропадане или срутване. Обратните и фекални води от тези сгради се изливат върху изкопа и потичат по самата улица. Навсякъде се разнасят кал и фекалии, които живущите на улицата пренасят по дворовете и домовете си. Срокът за завършване на обекта е изтекъл, а жителите са оставени буквално „в калта”, посочи общинският съветник Валентин Цолов.

Той уточни, че досега са подписани два акта обр. 10 за спиране на обекта, с неизвестни за никого мотиви. А състоянието, в което се намира улицата и допълнителните отпадни води, които се изливат по нея не отговорят дори на минималните хигиенни условия за улица в областен град в Република България.

„Недопустимо е в 21-ви век гражданите на град Смолян да газят в кал и течащи води, докато общинските власти са отделили 634 956.59 лв. за „справянето” именно с тази ситуация“, категорични са съветниците от КРОС.

Проблемът с ул. „Проф. Асен Василев“ е от години. Живеещите излязоха и на протест, а през април м.г. на място пристигна и зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който обеща финансова подкрепа.

От КРОС поставиха няколко въпроса към кмета Николай Мелемов:

  • Изплатени ли са на Изпълнителя 30% от сумата след подписване на актове за започване на СМР, както е записано в договора?
  • Ако не е осигурено финансиране, ще предприеме ли Община Смолян действия за прекратяване на настоящия Договор след изтичане на три месеца от датата на подписване?
  • Какви мерки е предприела Община Смолян по контрола за изпълнение на Договора?
Advertisement
Back to top button
Close
Close