НОВИНИОБЩЕСТВО

В Девин стягат кулинарен фестивал „Царството на пъстървата“ и състезание по риболов

Кулинарен фестивал „Царството на пъстървата“ и състезание по риболов за деца и юноши ще се проведе в Девин на 9 юли. Мероприятията ще се състоят на площад „Игор Юруков“ в града на термалните води и на река Девинска, каза Йорданка Митева – експерт по прилагане на стратегия в Местна инициативна рибарска група „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, които са организатор на проявата заедно със Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество“ – Девин.

Целта на самото събитие и да покаже възможностите, които предоставя Програмата за морско дело и рибарство, да популяризира кулинарния туризъм и качеството на туристическото предлагане.
Фестивалът ще започне в 9.30 часа със състезание по риболов за деца и юноши на река Девинска, което ще продължи около 2 часа. След това ще има атрактивни награди за победителите и в двете категории. „В риболовното състезание очакваме да се включат доста деца. Подрастващите имат голям интерес към риболова. Има деца-членове на сдружението, както и други, които си изкарват билети за любителски риболов. Привличаме и още млади риболовци“, каза Митева.

В кулинарната част на празника ще се заложи на пъстървата, тъй като слогът на рибарската група е „Царството на пъстървата“. Майстор шеф-готвач ще приготвя специалитети от риба и посетителите на фестивала ще могат да ги дегустират безплатно. Изложението на продуктите и дегустацията ще започнат в 17.00 часа на площада в града. Ще бъдат представени щандове с продукти на рибопроизводители от територия от трите общини, които отглеждат основно пъстърва. Ще има и представяне на щандове с участие на други рибарски групи от страната, които ще изложат техните рибни продукти. Част от тях ще донесат миди и раци и на място ще приготвят ястия от морските деликатеси. Ще има и пушени продукти. Жителите Девин и гостите на фестивала ще имат възможност и да се закупят от рибата и морските дарове. Присъстващите ще могат да се насладят на изпълненията на дует Expose и EVA . Предвиден е и концерт на Влади Ампов – Графа.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close