Местна власт

В Девин продължават да лъжат, че лекуват хората с минерална вода

Чешмата с вода от Беденски бани в центъра на града спря да тече

Топлопроводът за 2.5 млн. лева с лековита вода от Беденски бани, открит на 16 септември т. г. от премиера Бойко Борисов в Девин, е пресъхнал две седмици след „мощната подкрепа на правителството” и тържествената церемония в центъра на града. От месец и половина водата не достига до спа хотелите в града и те отново са принудени да „лъжат” хората, че ги лекуват с минерална вода. Пресъхнала е и чешмата в центъра на Девин срещу Общината, която по думите на кмета Красимир Даскалов е ориентир за наличието на проблем с минералната вода от Беденски бани.

Тържественото откриване на топлопровода от Беденски бани в Девин на 16 септември т. г. с участието на премиера Бойко Борисов

Потулването

Притиснат с въпроси, едва от няколко дни кметът Даскалов започна да говори за период от „две – три седмици”, в които има проблем с довеждането на водата от Беденски бани. „Moжe дa ce кaжe, чe oт близo 15 дни нямa минepaлнa вoдa oт извopa в Бeдeнcки бaни, кaтo пpичинaтa e чиcтo тexничecкa, кaтo ce cъмнявaмe във външнo вмeшaтeлcтвo“, казва пред „Дарик“ кмeтът нa oбщинa Дeвин в петък, 17 ноември. И уточнява, че в Дeвин нe e пpecтaвaлo дa имa минepaлнa вoдa и вcички, кoитo имaт paзpeшитeлнo зa Дeвинcкa минepaлнa вoдa, я пoлзвaт, пpoблeмът e caмo c Бeдeнcкaтa вoдa“. Уточнява, защото при откриването на топлопровода на 16 септември собственикът на спа хотел „Девин” и председател на Българския съюз по балнеология и спа-туризъм Стефан Шарлопов призна: „Дълги години лъгахме хората, че ги лекуваме с минерална вода. Нямахме една капка.” След него и премиерът Бойко Борисов заяви: „Девин имаше фалшив спа туризъм. И благодаря на Шарлопов, че го каза, защото лъжехме хората, че ги лекуваме с минерална вода, а тя – чешмяна.”

Срещата на кмета Красимир Даскалов с хотелиерите в Девин на 2 ноември 2017 г. Снимката е от профила на Даскалов във фейсбук.

На 2 ноември се е състояла среща между кмета Даскалов, зам.-кмета Владимир Солаков с хотелиери от Девин. „Разисквахме важни за развитието на туризма въпроси. Решихме тези срещи да станат регулярни, за да може адекватно и своевременно да се реагира при възникнали проблеми… Срещата беше ползотворна за двете страни, като с нея беше поставено началото на добро сътрудничество с цел още по-високи темпове на развитие на туризма в Девин и региона…”- написа кметът в профила си във фейсбук под снимка от събитието.

Каква е истината?

Реалната причина за срещата обаче е била липсата на минерална вода от Беденски бани. На нея Даскалов уверява хотелиерите, че до седмица водата ще дойде. Две седмици по-късно резултат няма.

„Последният ден, в който имахме вода, е 3 октомври” – съобщи пред „Отзвук” управителят на спа хотел „Орфей” Валентин Коцаков. „Орфей” е единственият хотел в Девин, който има минерална вода. Тя е от Извор Б3 в близост до фабриката на „Девин” АД, за който има концесия. „Но това не ни дава никакви дивиденти, защото ние искаме да развиваме града като дестинация, а не само един хотел. Трябва да имат всички хотели, и тогава за целия град ще бъде по-добре.” – добави Коцаков.

Версията „Саботаж”

„Някой е направил саботаж. Поради затваряне на кранове, които са на извора, помпите на два пъти изгаряли. В момента се чакат трети чифт помпи от Германия. Доставката се забавила и затова още няма вода.” Това накратко е обяснил кметът на Девин пред хотелиерите. „Вероятно има някаква външна интервенция. Някой се е опитал да спира крановете там, на шахтовия кладенец. И когато крановете се спрат, а помпите нагнетяват, те изгарят.” – каза пред „Отзвук” Красимир Даскалов. Това се случвало два-три пъти. Официален сигнал за умишлено вредителство до полицията и прокуратурата обаче няма. „Не можем да докажем, че е саботаж. Мисля, че има сигнал, но не съм убеден. Те са стари кранове, може там нещо да е заяло.” – изрази съмненията си кметът на Девин.

Първата копка на топлопровода, направен на 8.11.2016 г. от министъра на околната среда Ивелина Василева, кмета на Девин (вляво) и изпълнителя Велин Колев (вдясно). Снимка: smolyanpress.net

Изпълнителят на проекта – управителят на „Аквагруп проект” ЕООД Велин Колев обаче е категоричен, че има злонамерени действия върху съоръжението. „Има външна намеса, има нечии интереси, не мога да кажа кои. Най-вероятно на хората от хотела над банята. Спират водопровода умишлено, защото за тях не стига водата. След това, разбира се, не го пускат. Оставят помпите да работят при затворени кранове, което означава смърт за помпата. Всичко е на местна основа” – заяви Колев. Той каза, че фирмата му сменя помпите за трети път. „Всеки си рови където си иска. Там без охрана и видеонаблюдение няма да стане.” – убеден е управителят на „Аквагруп”.

В сряда водата тръгва?

Поръчали сме специални помпи с всички защити, каза още Велин Колев. Двете помпи, таблата за управление към тях и крановете струват 12 хиляди лева. „Във вторник се монтират, в сряда пускаме водата” – обеща той. „Този път съм поел ангажименти да го направя за моя сметка, но това ще бъде за последно.” – зарече се шефът на „Аквагруп”. Той поясни, че ремонтът на помпената станция не е бил включен в първоначалния проект. Но със заменителна таблица е добавен, за да може да се вдигнат дебитът и температурата. Най-късно до края на следващата седмица в Девин отново ще потече водата от Беденски бани, обеща за последно и кметът Красимир Даскалов.

Пари и интереси

Обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажни работи на обект: „Водопровод за термални води „Беденски бани – град Девин” бе обявена на 25.07.2016 г. при прогнозна стойност 2 050 000 лева без ДДС. Парите за трасето от 11.5 км. бяха осигурени от бюджета на държавата с министерско постановление през април м. г. Оферти подадоха 4 фирми – „Аквагруп проект” ЕООД, „Енерго ремонт строй”, „ИСА 2000” и „Трейс Груп холд”. Критерии за оценка на предложенията бяха техническо предложение с тежест 60% и цена 40%. На 5 октомври миналата година кметът Красимир Даскалов отстранява от участие „Енерго ремонт строй”, „ИСА 2000” и „Трейс Груп холд” заради пропуски в техническите им предложения. И на 1 ноември 2016 г. сключва договор с „Аквагруп проект” за 2 047 183 лева, само три хиляди лева по-малко от прогнозната стойност.

Интересна подробност е, че Община Девин има и предишен договор с фирма на Велин Колев, която се казва „Аквагруп В”. Той е за 377 000 лева без ДДС и е за реконструкция на част от същия водопровод. Сключен е от бившия кмет Цветалин Пенков. Даскалов и Колев го прекратяват на 04.11.2015 г. поради изтичане на договора за безвъзмездна финансова помощ. Било е предвидено проектът да се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Рибарство“. Прави впечатление, че условията, техническите спецификации и изискванията на Община Девин към кандидатите по обществената поръчка от 2016 г. твърде много се доближават до техническото предложение на „Аквагруп В”, подадено през 2014 г. Цели страници от офертата на „Аквагруп В” са пренесени със запетайките в документацията на Общината. Което обяснява и отстраняването на трите фирми преди отварянето на ценовите оферти. Според Лора Славчева – председател на ИК „Да спасим водата на Девин“, която е строителен инженер, причините да спре водата от Беденски бани трябва да се търсят в Общината и изпълнителя. А цената на водопровода, според нея, е завишена поне два пъти.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close