Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

В Девин поискаха обявяване на бедствено положение заради бездомните кучета

Общинският съветник и бивш кмет на Девин Юлиян Семчев поиска да се обяви бедствено положение заради проблема с уличните кучета. Предложението бе направено на последното заседание на ОбС при разискване на докладната за актуализация на бюджета на Общината. Семчев предложи да бъдат пренасочени 12 000 лв. за изчистване на града от уличните кучета.

„Повярвайте ми, много от вас са запознати, моля да се обяви реално бедствено положение с тези бездомни кучета. Застрашен е животът на малки деца, на беззащитни жени и смятам, че има резон приоритетно тези пари да бъдат насочени към организации, които се занимават с приютяване на бездомни кучета. Смятам че 12 000 лв. са напълно достатъчни да бъдат оползотворени точно по този проблем на Девин и още повече, че влизаме в активен туристически сезон и е много неприятно за местните хора и за туристите да гледат глутница кучета как се давят в центъра на града“, каза общинският съветник, като посочи, че и той е бил гонен от куче на улица „Васил Левски“ и едва успял да се опази. Зам.-кметът Владимир Солаков посочи, че Община Девин много активно се занимава с темата. Разходът за едно куче е около 110 лв. и включва улавяне, обезпаразитяване, кастрация, ваксинация, паспорт и връщане на кучето обратно на същото място. В момента са изброени в общината от порядъка на 800 бездомни кучета.

„Закуска в града на бездомните кучета! Май трябва да не излизаме по улиците! Опасно е!“, написа в социалната мрежа Кремена Павлова от Девин

Въпреки сериозността на проблема със 7 гласа „за“ и 10 „въздържали се“ предложението на Семчев не бе прието. Безстопанствените кучета са сериозен проблем не само в Девин, а и в други общини в Смолянска област.

„Отзвук“ поиска по Закона за достъп до обществена информация представените отчети до Българската агенция по безопасност на храните от кметовете на общини. Оказва се, че в Неделино популацията на безстопанствени кучета е изчезнала. От 2015 г. до сега в общината няма нито едно улично четириного. Регистрирани са 20 домашни кучета, като 18 от тях са ловни. Тенденция към намаляване на популацията има в Баните, Златоград и Рудозем. През 2017 г.община Борино не е извършила никакви мероприятия, защото Програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета е с изтекъл срок. Там има и само едно регистрирано домашно куче.

От поисканата справка от Българската агенция по безопасност на храните, се вижда, че кметовете на общини формално изпълняват задълженията си по този Закон за защита на животните. Поради тази причина е и явната грешка в отчета на Община Девин за 2015 г., изпратен в агенцията през следващата година, в който е записано че има регистрирани 1120 домашни кучета.

Кметът на Девин Красимир Даскалов:
Изграждаме временен приют за безстопанствените кучета

Кметът на Девин Красимир Даскалов

Г-н Даскалов, как Община Девин ще се справи с безстопанствените кучета?
Проведе се среща, на която присъства зам.-кметът Солаков, и представители на неправителствени организации – хора от града. Ние потърсихме общо решение на проблема, защото това не е по силите само на Общината. Искахме мнението на хората и съдействие от тях. Постигнато е споразумение и от тази седмица предоставяме терен, в който временно ще бъдат настанявани безстопанствените кучета. Този временен приют ще се намира на общински терен, в бившите погреби – складови помещения на бившето поделение. Ще бъде заградено място от около 4-5 ара и ще се обособи складово помещение, така че там ще бъдат временно приютявани кучетата, след като бъдат обезпаразитени, кастрирани, дезинфекцирани, маркирани и им бъде издаден паспорт. Предстои среща с всички ресторантьори и хотелиери, на която ще помолим ако могат да заделят остатъчната им храна, вместо да я изхвърлят в кофите за боклук. Кола на общинското предприятие БКС ще минава да я събира, а доброволци от неправителствената организация ще се грижат за изхранването на кучета. По този начин считаме, че временно ще решим проблемът с тях, като ще сведем до минимум броя на свободно разхождащите се кучета из града и такива, които проявяват агресивност, най-вече към деца, майки с колички и възрастни хора. Това за нас е много важно, защото сме в началото на активния туристически сезон. Градът ни не трябва да прилича на кучкарник, а на един приветлив туристически център.

В справката, която получих по Закона за достъп до обществена информация,за Община Девин данните от преброяване на уличните кучета са единствено за 2015 г. Извършвали ли сте преброяване?
Няма да мога да бъда точен, ако ви отговоря сега, но според мен кучетата са някъде около 600 на територията на цялата община, като повечето от тях са в града. Проблемът, който не е само в Девин, е довеждане на кучета от други населени места. Масово от селата се докарват и се пускат в Девин през нощта.

В графата регистрирани домашни кучета е записана цифрата 1 120, толкова ли са в действителност?
Абсурдно е да са толкова, явно е станала някаква техническа грешка. Но ние смятаме да предприемем някакви по-сериозни мерки и в това направление, като завишим санкциите за нерегистрирани домашни кучета и такива, които от стопаните се пускат безнадзорно в града да се разхождат, и в размножителния период става така, че популацията се увеличава страшно много. Ако всеки стопанин си върже кучето на каишка, този проблем няма да придобива такива размери, каквито са в момента. В този случай, когато и хората не са заинтересовани и нямат грижа от тяхна страна за решаване на проблема, ние сме безсилни. Знаете, че кучетата раждат по много малки и няма как да се справим с такава популация.

Има ли предвидени санкции за хора, които пускат родените от домашния си любимец кучета в населеното място?
Предстои да променим наредбата в най-скоро време.

Как извършвате преброяването им?
Тази бройка е приблизителна. Следят се от еколозите в Общината.

Имате ли жалби от ухапани хора?
До момента нямаме от ухапани хора, но имаме сигнали, че на места има голямо съсредоточаване на глутници около заведения за хранене и други обществени места. Някои от тях вече стават и по-агресивни и за това бяхме принудени да предприемем тези мерки. Надявам се до две-три седмици ефектът да бъде видим.

Имате ли заделени средства за справяне с кучешкия проблем?
Да, имаме заделени средства в бюджета за тази година в размер на около 7 500 лева. Предстои специално за новите дейности да внесем предложение до ОбС за ново актуализиране на бюджета, за отпускане на нови средства за борба с безстопанствените кучета.

Направили ли сте изчисления колко ще са ви необходими за организирането на временния приют?
За да се извършат всички манипулации на едно куче е около 70 лева.

Това означава, че ще ви е необходима една сума от 60 000 – 70 000 лева, така ли е?
Смятаме да започнем с най-агресивните кучета. Ще се опитаме да изведем 70-80 от тях във временния приют и това ще се почувства осезателно в града.

Юлиян Семчев предложи на последното заседание на ОбС да се обяви бедствено положение заради безстопанствените кучета…
Когато беше кмет, положението в града не беше много по-различно. Не знам защо не е обявил тогава бедственото положение.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!