Местни избори '2019

В 7 общини в Смолянско 51 000 души гласуват за кметове на втори тур

Днес в 7 общини на Смолянска област се гласува за кметове на общини и населени места. С право на глас са 51 401 души, които трябва да изберат кметове на общините Смолян, Баните и Чепеларе, както и кметове на населени места в общините Смолян, Баните, Чепеларе, Девин, Доспат, Рудозем и Златоград.

До балотаж в Смолян достигнаха областният лидер на ГЕРБ Николай Мелемов и подкрепеният от БСП бизнесмен Стефан Сабрутев. В Баните за гласовете на 3 791 избиратели битката се води между досегашния кмет на общината Милен Белчев (ГЕРБ) и Диана Фиданова (АБВ). А в Чепеларе с 16 гласа разлика на първия тур отново ще премерят сили Боран Хаджиев (ГЕРБ) и Анета Пашалиева (ДПС).

В Смолянска община днес гласуват и за кмет на село Виево. За поста се състезават Николай Хаджийски (ДПС) и Венко Палчев (БСП). На първия тур Палчев взе 110 гласа, а Хаджийски – 95.

В община Баните днес гласуват и за кмет на село Оряховец. За поста се бори само един кандидат Карамфил Шуменски от местна коалиция. Другият достигнал до балотажа Невен Белчев се отказа, кандидатурата му бе заличена, а името му бе задраскано в бюлетината. За да спечели, на Шуменски ще му е необходим само един глас повече от гласовете „Не подкрепям никого“.

Интересни са и изборите в чепеларското село Забърдо, където ще мерят сили досегашният кмет с няколко мандата Валентин Черпоков от ВМРО, спечелил 182 гласа. Само с две бюлетини по-малко е Росица Каварджиева от ДПС. И въпреки че Черпоков има макар и малка преднина, не печели на първи тур. Препъникамък се оказаха трима избиратели от Забърдо, които са гласували с „Не подкрепям никого“.

В три села на община Девин има балотажи за кметове. С равни резултати на първия тур в село Беден бяха Николай Димов (ГЕРБ) и Христина Христова (ДПС, БСП). В село Брезе ще се състезават Катя Панайотова (ГЕРБ) с 29.84% и Румен Билянов (МК „Мир“) с 41.94%. Балотаж има и в Триград между Цветан Славков (ГЕРБ), получил 43.52% на първи тур и Емил Гогушев (БСП,ДПС) с 36.81%.

Втори тур има и в две кметства на община Доспат. В с. Късак Касим Кехайов (ГЕРБ), спечелил 42.38%, се бори срещу Джамал Шалганов от ДПС (33.18%). В с. Змейца Антон Доспатлиев (ГЕРБ), който за малко не решил изхода на първи тур с 48.76%, днес се изправя срещу Валери Георгиев от ДПС, взел 28.57% от гласовете.

Балотаж има и в най-голямото село в областта – Старцево, където с право на глас са 2001 избиратели. За кметското място се борят Младен Чаушев от „Демократична България“ спечелил 360 гласа на първи тур. Втори е Румен Биндев от ГЕРБ с 338. 

На втори тур се решава и битката в две села в Рудоземска община – Чепинци и Сопотот. В Чепинци Мустафа Брахимбашев от Местна коалиция „ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ (БСП ЗА БЪЛГАРИЯ)“ за малко на спечели на първи тур с 48.02%. Втори до балотажа достигна Хайри Брахимбашев с 41.32%.

Advertisement
Back to top button
Close
Close