НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Уволнили горски, снабдявал с евтини дърва кметска фирма

Горски служител е бил уволнен дисциплинарно заради нанесена щета на Държавно горско стопанство – Борино. Юксел Ч. е заловен миналото лято при проверка на два камиона на фирмата на съпругата на кмета на Доспат „Вева груп” ЕООД. По документи превозваните дърва били записани объл занаятчийски материал, а в действителност трупите били първо качество.

Проверката била извършена на 21.07.2021г. в района на местността Кастракли от трима служители от Южноцентрално държавно предприятие и ДГС – Борино. Горските срещнали по път кола, натоварена с дървесина, която спрели за проверка. На място установили, че има несъответствия при окачествяването на материара. Свързали се с представител на фирма „Вева груп” и помолили да разтоварят камиона в базата. Впоследствие разбрали, че има още една кола на заявка в същия район, която също била експедирана от Юксел. Камионът – с ремарке, бил още във временния склад и имал издаден превозен билет. И при него трупите били записани като некачествена дървесина.

Последвало разтоварване на двете коли и преокачествяване в базите на дружеството-купувач, в Доспат и Борино. Проверяващите съставили констативни протоколи, в които подробно описали извършеното нарушение. Юксел подписал протоколите без възражения, като не дал никакви логични обяснения.
Служител на ДГС – Борино, Мустафа Таиров, посочва, че Юксел и преди това е бил предупреждаван, защото не извършвал правилно окачествяване на дървесината, като редовните материали пишел второ качество. В същото време, след дисциплинарното уволнение започнал работа във „Вева груп”.

Миналата година Юксел завежда дело в съда срещу заповедта на директора на БГС – Борино, Светозар Мечков, с искане да се признае уволнението му за незаконно, да бъде възстановен на предишната му работа и да му се плати обезщетение. С решение от края на м.г. Девинският районен съд отхвърля иска на Юксел. В края на май т.г. и Окръжният съд не прие уволнението за незаконно. Според съда извършеното е „тежко” и води до финансови загуби за работодателя и създава предпоставка за злоупотреби. Индиции в тази насока се съдържат в приложената по делото справка за трудови договори, от които се установява, че в процесния случай трупите били предназначени за дружеството „Вева груп“ ЕООД, като към настоящия момент, след дисциплинарното уволнение, жалбоподателят работи на същата длъжност именно във „Вева груп“ ЕООД”, пише в решението на Окръжния съд, което подлежи на касационно обжалване пред ВКС.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Да дойдат в с.Раклица,Карнобатска община да видят какво става,от години циганите,които режат гората ,продават дърва с каруците всеки божи ден без почивка,няма лете, няма зиме…няма начин да е без позволение на горските…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close