ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНА ФОКУС

Уволненият шеф на ЮЦДП кани от фейсбук на диспут земеделския министър

Финансистът на Корнелия Нинова влезе в Управителния съвет на предприятието

Уволненият в сряда директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) – Смолян инж. Ботьо Арабаджиев покани чрез фейсбук на диспут министъра на земеделието и горите проф. д-р Христо Бозуков и заместника му Атанас Добрев. Призивът на Арабаджиев е във връзка заповедта за освобождаването му от длъжност, която според него е с „неясни мотиви“. „Дебатът да бъде публичен, в присъствието на медии, като изборът на медия оставям на отсрещната страна. Неявяването ще бъде тълкувано като бягане от отговорност и създаване на усещане за порочни практики в управлението на горите, и съответно задкулисно кадруване от ръководния състав на министерството“, пише в Ботьо Арабаджиев.

Дългогодишният директор на ЮЦДП бе уволнен в сряда заедно с членовете на Управителния съвет Николай Янчев и Венцислав Чолаков. За шеф на предприятието е назначен инж. Здравко Бакалов. За членове на Управителния съвет министър Бозуков назначи Александър Нейчев от Неделино и Николина Чолакова – счетоводител от Смолян. Нейчев е финансов директор в централата на БСП. През 2007-2011 г. бе зам.-кмет на Неделино. Очаква се тези дни промените в ръководството на предприятието да бъдат вписани в Търговския регистър.

Александър Нейчев

Бившият шеф на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев е един от създателите на ЮЦДП преди 10 години и един от най-високоплатените служители в Смолянска област със средно месечно възнаграждение от над 10 000 лв. През 2020 г. Арабаджиев е декларирал в КОНПИ 124 902 лв. годишно възнаграждение. Сумата е по-голяма от годишния доход на бившия министър председател Бойко Борисов – 91 809 лв. и на бившия областен управител Недялко Славов – 62 469 лв.

През годините името на Ботьо Арабаджиев се свързва с няколко скандала, свързани с опорочени конкурсни процедури, лобизъм в частна полза, партийни назначения, отдаване под наем на горски територии за жълти стотинки. В началото на 2016 г., след намесата на Бойко Борисов – заради съмнения за корупция, бе прекратена обществената поръчка за „проектиране, авторски надзор и строителство на нови трайни горски пътища и транспортна техническа инфраструктура към тях” за огромната сума от 95 млн. лв. Няколко национални медии, позовавайки се на източници от правителството, съобщиха, че поръчката се прекратява заради фирма „Водстрой 98“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.” „Водстрой 98” АД бе сочена като предизвестеният печеливш на обществената поръчка на ЮЦДП – Смолян. Още същият ден директорът на предприятието инж. Ботьо Арабаджиев изпълни волята на премиера и прекрати процедурата, но не с мотив, че е опорочена и нагласена, а заради липса на пари.

Бойко Борисов кара в Луковит един от луксозните джипове, купени да возят шейхове на ловен туризъм

Същата година избухна и скандалът с луксозния джип „Тойота Секвоя”, купен от ЮЦДП за 200 000 лв. и предназначен да обслужва чуждестранни ловци и шейхове, идващи на ловен туризъм в страната. Джипът с кожен салон, климатизирани седалки, монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри, така и не идва в ЮЦДП, а е подарен на Националната служба за охрана (НСО). Същата е съдбата и на закупените високопроходими луксозни джипове от Югозападното държавно предприятие – Благоевград и Югоизточното предприятие в Сливен. На посещение в Луковит Бойко Борисов – тогава премиер в оставка, бе засечен да кара едната „Тойота Секвоя”.

„За 11.50 лева на месец ЮЦДП е дало под наем 136 кв. м. държавна земя пред „Дяволското гърло“. С това заглавие, след разследване на „Отзвук”, избухна поредният скандал, свързан с името на инж. Ботьо Арабаджиев през 2019 г. Отдадени са без търг три терена срещу входа на пещерата „Дяволско гърло” за срок от 10 години и предмет – продаване на храни и напитки. А наемател е сдружението с нестопанска цел „Триград тур“ с председател на Управителния съвет Асен Ушев, а единият от членовете на УС -синът на кмета на Смолян Николай Мелемов – Марио. Площите са в имот с трайно предназначение – горска територия и начин на трайно ползване – природна забележителност. Обектът с № 4 с площ 13 кв. м. е даден под наем за 2,20 лева на месец, този с № 5 с площ 16 кв. м. – за 2,60 лева на месец, а имотът с № 4А е 107 кв. м. и наемът му е 6.70 лева на месец, което е средно между 8 и 9 стотинки на кв. м.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close