Местна властНА ФОКУС

Увеличение на такса смет с 14% предлага кметът Мелемов и над 5,5 млн. лв. за „Титан”

Кметът на Смолян Николай Мелемов иска увеличение на такса смет с близо 14 %. Докладната ще се гледа утре от Общинския съвет в Смолян, който ще заседава онлайн.

В мотивите си за предлаганото увеличение, само година след поредното увеличение, и след нов договор с „Титан”, кметът посочва следните причини: „промяна на законови норми от по-висока степен”; „предложения за изменение, свързани с необходимостта от възстановяване на разходите на Община Смолян по предоставянето на определени административни услуги”; „нови услуги на физически и юридически лица” и др.

Ако общинските съветници гласуват докладната, за град Смолян такса смет ще скочи от 3,90‰ на 4,43 ‰ за жилищни имоти и от 4,40 ‰ на 5,02 ‰ промила за нежилищни имоти. За курорта Пампорово предлаганото увеличение е от 5,30 ‰ скачат на 6,06‰ за жилищни и от 5,6 ‰ на 6,38 ‰ за нежилищни имоти. За Смолянски езера, Райковски ливади, Хайдушки поляни и други населени места от общината предложената промяна е от 4,60‰ на 5,22 ‰ за жилищни и от 5,10 ‰ на 5,81 ‰ промила за нежилищни имоти.

Наред с увеличението на такса смет кметът Мелемов е внесъл за гласуване в Общинския съвет рекордна план-сметка за чистота за 2022 г. – над 5.5 милиона лева. Голямата част от средствата ще отидат в „Еко – Титан груп“ АД – една от фирмите на „Титан”.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close