НОВИНИ

Устовци на бунт срещу незаконно поставен тото пункт на тротоар в центъра на квартала (видео)

Жителите на Устово се вдигнаха на бунт срещу незаконно поставен тото пункт на тротоар в центъра на квартала. Само за три дни до вчера на обяд са събрани над 260 подписа на недоволни смолянчани срещу павилиона на тротоара до пощата. Причината за напрежението, което обхвана квартал Устово през последните три дни, е преместването на тото пункта на тротоара до пощата. Имотът, където преди е бил разположен преместваемият обект, е продаден от Община Смолян и то при действащ договор с Български спортен тотализатор (БСТ), който е до 2020 г. На 13 ноември 2019 г. между Община Смолян и БСТ е подписан договор за срок от 1 година.

„Инициативата е гражданска. Всички, които са се подписали, смятат, че мястото на павилиона не е тук. Лично моите очаквания, а и не само моите, са, че това място ще се превърне в един хубав кът за отдих, за раздумка, за почивка, украсен с цветарнци и красиви пейки, както и да се намери някакъв начин да се подсили ефекта на паното на фасадата на пощата. А сега с този павилион се загрозява абсолютно всичко. Тротоарите не са места за търговски обекти“, категорична е Мария Пепеланова.
Недоволство от завземане на пешеходните площи в квартала изрази и Теменужка Миткова – председател на Съюза на слепите хора в Смолянска област. „Който иска да си пусне тото, ще го намери където и да го сложат. На слепите този павилион ни пречи да минаваме. Ние трябва да отидем до поликлиниката, ползваме непрекъснато „Банка ДСК“, от тук минаваме за ж.к. „Петровица“. Тротоарите са за хора, не за автомобили и павилиони. На един сляп човек с придружител му трябват два метра разстояние, за да минава. Искаме да социализираме слепите, а става така, че ги изолираме“, негодува Миткова.

Незаконно поставен тото пункт в кв. Устово

Жителите на Устово се вдигнаха на бунт срещу незаконно поставен тото пункт на тротоар в центъра на квартала.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Четвъртък, 21 ноември 2019 г.

Всеки, който преминаваше по тротоара, негодуваше от поставения в понеделник пункт. Според Маргарита Иванова той ще пречи и на майките с колички. „Не знам защо вчера (вторник – б.а.) всичко беше оградено и копаха като за сериозна сграда. А в същото време от Общината твърдят, че ще е временен обект. Надяваме се наистина да е така и да ни кажат колко време ще продължи да е тук. Нямаме информация дали е гласувано и на общинска сесия. Проведен ли е търг за мястото. Ако не, вероятно е незаконно поставен. Няма да се откажем“.

Недоволстващите устовци обвиниха общинското ръководство, че работи „на тъмно“ и не обръща внимание на квартала, който се е превърнал в една грозна махала. Те се заканиха, че няма да се отказват и ще настояват да се решат проблемите на Устово.
„От два дни съм тук. Закупиха мястото, на което се намираше предишния тото пункт. Аз се радвам на новата придобивка на нашия квартал. В интерес на истината няма по-хубав метален павилион. Не разбирам с какво пречим. Има място да се минава и от двете страни на пункта. Той не може да се сложи на недостъпно място, защото моите клиенти или са възрастни от квартала, или пък идват с коли, които трябва да паркират някъде. Не очаквах такава реакция“, каза работещата в Тотото жена.

По-късно в сряда вечерта с представители на протестиращите жители на квартал Устово се срещна главният архитект на Община Смолян Димитър Димов. Той призна, че преместваемият обект е незаконен към този момент и не би следвало да функционира до издаване на разрешителното. На 12 ноември арх. Димов е одобрил схема за временен тото пункт. От Спортния тотализатор са поискали разрешение, но такова към момента не е издадено, защото представените проекти не отговаряли на изискванията. „Разрешително до този момент не е издавано“, повтори отново арх. Димов. Той посочи, че не знае как е станало отреждането на тротоара за поставяне на временен обект. „Това се определя от Община Смолян. Г-жа Цекова отговаря за общинските имоти. При мен идват с договора, който вече е сключен. Не знам предисторията“, каза още гл. архитект. Той не успя да отговори на голяма част от поставените въпроси, но добави, че доколкото знае, е обявяван търг за наемане на терена и Спортният тотализатор го е спечелил. На сайта на Община Смолян не бе открито обявления за този търг.

На въпрос кое е наложило да се продаде общинския терен преди изтичане на договора арх. Димов отговори: „Общината търси пари. Ние нямаме пари и всички имоти, които не ни трябват – се освобождаваме от тях“.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close