НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Устовци дадоха на прокурор водния проект на Смолян

Готвят и гражданско неподчинение

 

Живеещи на ул. „Оборище” в квартал Устово скочиха срещу водния проект в Смолян. Хората сезираха прокуратурата за изграждането на канализационна мрежа на улицата им. Те изразяват своето категорично несъгласие с проект, който предвижда през улицата да преминава тръбопровод. Хората заплашиха с гражданско неподчинение и сезиране на Европейската комисия за цялостно спиране на проекта.
Живеещите внесоха в четвъртък жалба до прокуратурата, като настояват да се постанови незабавно спиране на всякакви изкопни и други работи по изпълнението на канализационен клон № 17 на ул. „Оборище“ и по реда на общия надзор за законност държавното обвинение да извърши проверка.

„Въпреки настояването ни от няколко месеца канализацията да не преминава през улицата до момента никакво комисия никаква комисия не е идвала, за да обсъдим заедно проблема. Не сме информирани писмено какво решение е взето”, пишат смолянчани до прокуратурата.

„В същото време от сряда фирмата-изпълнител е започнала изкопни дейности за прокарване на тръбопровода без да се съобрази с нашето мнение”, ядосва се Росица Френкева.

По проект е предвидено новото трасе на ул. „Оборище” да преминава на нивото на сутерените и избените помещения на домовете, като в същото време то ще обслужва само четири къщи. Останалите над 30 къщи не са предвидени да бъдат включени в канализацията. Водите от тях впоследствие ще се отвеждат с помпена станция, която тепърва ще се изгражда към колектора.

Още в началото на февруари живеещите на улицата са изпратили жалба до Община Смолян и „ВиК” ЕООД. От Общината я препратили по компетентност на „ВиК” ЕООД. Отговорът на управителят на водното дружество Мариян Николов е, че на проектанта на обекта е възложено да преразгледа проекта и да даде решение за преминаването на канализационния клон.

„Предвид дълбочината, на която е предвидено полагането на канализационните тръби и непосредствената близост до къщите, строително-ремонтните дейности ще компрометират целостта и здравината на основите на домовете ни”, каза Елена Герджикова.

„Предвидено е част от новото трасе да премине през бетонните стълби, които освен, че са труднодостъпни за техника, са и трудни за разбиване. Това пък оскъпява проекта и го прави трудно изпълним и ще се ограничи преминаването на живеещите през тези стълби”, обясни Петър Кадиев.

Хората настояват да бъде преразгледан и променен проектът и да се съобрази със съществуващата инфраструктура и специфика на улицата. Те се заканиха, че няма да допуснат извършването на строителни дейности по изграждането на канализационната мрежа през улицата. Прилагат и подписка.

„Считаме, че „ВиК“ ЕООД, Смолян е нарушила процедурата по обжалването на техните действия, като са предприели изкопни дейности без да ни информират. По този начин са нарушени разпоредбите и законодателството на Република България и ние сме лишени от възможността да обжалваме пред съответните институции”, пишат устовци.

Advertisement

3 КОМЕНТАРА

  1. Доколкото ми е известно, Проектът се реализира от МОСВ, ВИК-Смолян и Община Смолян. Питам тези, които подписаха документите, конкретно за този участък, дали биха се съгласили на 2 м. от входната им врата да има шахта за обратни води, чиито зловония да дишат всеки път, когато излязат на двора да си почиват или отворят прозореца?

  2. Ако теренът е общински какъв е проблемът?Вашите отпадни води сигурно също минават през някъде? Или щом аз си имам канал и нямам драми с МОЙТЕ отпадни води не ме е грижа за тези на съседите. Важното е на мен да ми е добре, а другите – да се спасяват? Вижте – всички фекални води трябва да бъдат включени по професионален начин в градската канализация, да отиват в пречиствателната станция и т.н. Не е редно в 21 век да има необхванати сгради с канализация. Сега е шансът веднъж за винаги проблемите да се решат и да живеем всички като нормални съседи с нормални канализации. Подобни лични интереси противоречат на цялото общество. Защо ако днес спреш канала на съседите – утре обратните води ще те стигнат и без това и спасения няма да има. Нека преглътнем егото си, че за 10 дни ще ни е малко неудобно в името на това – 50 години да нямаме проблем с отходните води.

    1. Уважаеми, господин Шехов! Каня ви да се запознаете на място със случая и тогава да коментирате! Протестираме точно срещу това, че не се заустват каналите на повечето къщи, а се правят безумни инвестиции. И ние, също като вас мислим, че е редно в 21 век да има необхванати сгради с канализация. Казусът има и алтернативно техническо решение, но някои не искат да го видят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close