Advertisement
НОВИНИ

Установени са близо 10 млн. пропуснати ползи за община Девин и около 3 млн. за с. Триград

Установени са близо 10 млн. лв пропуснати ползи за община Девин и около 3 млн. за с. Триград в резултат на 20-годишната безстопанственост на държавата към пещера „Дяволско гърло”. Това твърди Радост Караиванова-Чейрекова, юрист и представител на “Продължаваме Промяната” в община Девин.

Пещерата „Дяволско гърло”, както и много други пещери в България, се стопанисват от БТС (Български Туристически Съюз) от близо 60 години, което обаче е незаконно към днешна дата. Адв. Караиванова-Чейрекова сигнализира, че съгласно действащия Закон за държавната собственост, който е в сила от 90-те години, упълномощени да управляват държавни имоти са само общини и ведомства. БТС не спада към нито една от двете категории.

„До този момент държавата е бездействала, като не е поемала управлението на пещера „Дяволско гърло” и другите предоставени на БТС пещери, с което се губят милиони левове, за сметка на местното население, местната власт и бюджета“, – обясни Чейрекова.

От приходите на пещерата, които са приблизително 500 000 лв. годишно, нищо не влиза в общинския бюджет. Това не допринася за финансовия и социален стабилитет на региона и ощетява жителите му.

Сигналът гласи, че БТС влага едва 1% от годишните приходи на пещерата за дейности от значение за жителите на с. Триград. По закон би следвало за такива дейности да се влагат 30%.

“Така БТС не само управлява българските пещери, без никакво правно основание, но също позволява приходите от пещера „Дяволско гърло” и всички други предоставени му пещери да се използват изцяло в частна полза, за дейности по преценка на техните стопани, вместо в интерес на обществото. Това е в абсолютен разрез с българското законодателство.” – заяви представителят на “Продължаваме Промяната“.

Управлението на пещера „Дяволско гърло” следва да бъде в ръцете на местната власт и местното население, като пещерата трябва да бъде стопанисвана под формата на широко публично-частно партньорство между община Девин, кметство Триград и местните сдружения, извършващи активно дейност в обществена полза, казват от ПП.

“Считаме че е крайно време държавата да преустанови това свое безстопанствено поведение и най-накрая да започне да управлява българските национални богатства, в това число пещера „Дяволско гърло”, по предвидения в закона ред и в полза на обществото.” – заключи Радост Караиванова-Чейрекова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!