Темида

Условна присъда за кандидат-съветник, укрил близо 500 000 лева данъци

Смолянският окръжен съд осъди условно бизнесмена и кандидат за общински съветник от Неделино Сашо Бабачев за укриване на близо 500 000 лева данъци. Днес наказателното производство срещу 42-годишния управител на „Ели 2003“ ЕООД премина по съкратеното съдебно следствие. Още в началото Сашо Бабачев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства.

„Съжалявам за случилото се. Дайте ми възможност да възстановя сумите, които не съм внесъл“, бяха последните думи на Бабачев.

Той получи три години условно с петгодишен изпитателен срок и конфискация една втора на лек автомобил „Фолксваген“. Съдът уважи и гражданския иск на министъра на финансите за нанесени щети на държавния бюджет на стойност 442 558 лв.

Сашо Бабачев бе обвинен в укриване на данъци и плащане на данъчни задължения в особено големи размери в качеството му на едноличен собственик на капитала на обявената в несъстоятелност шивашката фирма „Ели 2003“, чийто дълг към НАП е 3 300 000 лв. За период от март 2008 г. до октомври 2014 г. бизнесменът е избегнал установяването и плащането на 442 558 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност. Според държавното обвинение той е нарушил изискванията на счетоводното законодателство, използвал е документи с невярно съдържание – данъчни фактури, отчетни регистри, дневници за покупки.

Основната схема при избягване на данъчните задължения е използване на действително извършени доставки на по-ниска цена, а отчетените били на многократно по-висока стойност. Става въпрос за фактури от известни с дългогодишно присъствие на пазара фирми като БТК, „Виваком“, „Космо България Мобайл“ и др. Контрагентите са отразявали коректна стойност на доставката, но при отчитане на дейността си неделинското дружество отразява в дневниците същите фактури, но с многократно завишена стойност. Така например доставка на стока за 50 лв. е отчитана за 500 лв., дори за 5 000 лв. В същото време издаваните от фирмата на Бабачев фактури са били вписвани със значително занижени стойности.

По делото са изготвени съдебно-счетоводна и графическа експертизи, разпитани свидетели, събрани са голям обем документи и декларации, представени от фирмата и от нейни доставчици, ревизионни актове и др.  Внесеният обвинителен акт е от 290 страници.

Елена Павлова

 

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close