НОВИНИТемида

Условна присъда за 23-годишен подпалвач, подпалил и офис на ДПС

Три години условно с петгодишен изпитателен срок и пробация е наказанието на 23-годишният Алпер Джебиров от Борино. Младият мъж бе признат за виновен в серия от палежи в родното му село, като щетите надхвърлят 95 000 лева. Сред запалените сгради през април 2018 г. –  къщи, стопански постройки, автомобили, е и офисът на ДПС в Борино.  А пострадалите са 24-ма жители на населеното място.

„Съжалявам за всичко. Не искам да влизам в затвора”, каза в последната си дума Алпер. Той поиска делото да се гледа по съкратената процедура, като призна фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

Съдът конституира като частни обвинители част от пострадалите – Белгин Терзиев, Анифе Терзиева и Джамал Чавдарлъ. На делото беше и братът на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ – Ахмед Карадайъ, като представител на партията в Борино. Той обаче отказа да участва в съдебния процес като обвинител.

На 18 април 2018 г. Алпер запалил слама и дърва и ги хвърлил по селскостопански сгради на ул. „Туристическа”. Пламъците бързо се пренесли на съседната постройка с навес с дърва. Седмица по-късно запалил плевня на две нива. От там огънят се разпространил върху два гаража и две дървени постройки, както и върху офиса на ДПС.В следствие на пожара са изгорели стопански постройки, гаражи, дървени постройки с борови дърва, автомобилни гуми, офис-имущество и лек автомобил „Тойота“.

По време на разследването е установено, че 19-годишният тогава младеж, е нямал конкретна причина да извърши палежите. Родителите му признават, че бил в лоша компания и престъплението е извършено под влиянието на алкохол. След задържането му той е изкарал 4 месеца в следствения арест, където преосмислил поведението си. Извършеното обаче отключило паническо разстройство, с което все още се бори. В момента работи като строителен работник в София.

Адв. Весела Пашалиева с подсъдимия младеж

Окръжният прокурор Недко Симов – наблюдаващ досъдебното производство, поиска условна присъда, заради редицата смекчаващи вината обстоятелства. Момчето е с чисто съдебно минало, разкайва се за извършеното, оказал е пълно съдействие на разследващите органи. Адвокатът на пострадалите – Захари Сираков , обаче поиска ефективно наказание, тъй като това  било изричното настояване на неговите повереници.

Защитникът на Алпер адв. Весела Пашалиева не скри, че настоящият процес е емоционален както за пострадалите, така и за подсъдимия и родителите му.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close