Здраве

Удостоиха д-р Златка Шопова с Чиловата награда

Председателят на здравната комисия в парламента и народен представител от Смолянска област д-р Даниела Дариткова връчи Чиловата награда на д-р Златка Шопова. Тържествената церемония по награждаването на изтъкнати лекари от Смолянска област се състоя в неделя и бе част от научния симпозиум „Чилова академия“, който се състоя на Пампорово.

Номинацията на д-р Шопова, която е дългогодишен лекар по пневмология и фтизиатрия и дългогодишен управител на Пневмо-фтизиатричния диспансер в Смолян, бе направена от Управителния съвет на Районната лекарска колегия. Сребърна значка Национално ниво „Лекар на годината“ получи д-р Юлка Такева – офталмолог, дългогодишен лекар в Девин. Със сребърна значка Регионално ниво “Лекар на годината“ бяха удостоени д-р Елена Найденова – детски болести; д-р Георги Беевски – детски болести и детска ревмокардиология, д-р Кузман Гелов – специалист-хирург и директор на РЗОК – Смолян, и д-р Алекси Каров – специалист по физиотерапия и рехабилитация, управител на СБР – НК в село Баните.

„В навечерието на Св. Иван Рилски – Деня на българския лекар, поздравих колегите, които успяват да запазят традицията на Чиловите дни в Смолян, защото така демонстрираме, че научни форуми могат да се организират не само в големите университетски центрове, но и в малките региони. Това е изключително ценно за поддържане нивото на квалификация на медиците. Важно е да бъдат отличавани лекарите като д-р Шопова, които имат значение за местното здравеопазване. А най-ценно е, когато колегите ти те номинират за награда, защото тогава признанието е най-истинско“, каза д-р Дариткова след симпозиума.

През уикенда се проведе 16-то издание на „Чилова академия“. Мероприятието се организира от РЛК Смолян, в партньорство с МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и е посветено на един от създателите на българската медицинска наука професор д-р Константин Чилов. „Чиловата академия“ е част от непрекъснатото обучение на лекарите от Смолянска област.

Advertisement
Back to top button
Close