Advertisement
НОВИНИ

Учителят от Чепинци Марин Бисеров издаде втора стихосбирка и я представи в КДК – Смолян

Стихосбирката „Птица бяла” на Марин Бисеров бе представена в КДК – Смолян. Председателят на Клуба на дейците на културата Светозар Казанджиев представи авторът на книгата в препълнената зала „Петър Стайков”. Да подкрепят и уважат своя колега учител, от родното му село Чепинци присъстваха директорът на училището, в което работи, преподаватели, кметът на селото, който е бил негов ученик, учители по български език и литература, както и други педагози от Смолян и от село Върбина.

Старши експертът по природни науки и екология Атанас Згуров разказа, че с Бисеров се познавали от много отдавна и останал много приятно изненадан като прочел стихове,  които го докоснали дълбоко  и разбрал, че са написани от човек, който много добре познава и с когото са учили в райковската гимназия. Тогава обаче не подозирал, че има поетична душа.

Дългогодишният старши експерт в РУО по БЕЛ Мария Сотирова също разказа за познанството й с Бисеров. „Познавам го от много отдавна, неведнъж проверяван през изминалите 31 мои години като експерт в областта, за което се извинявам”, каза с чувство за хумор Сотирова като се обърна към Бисеров. Тя го определи и като „блестящ” учител не само в пряката си работа, а и в извънкласните състезания.

За заглавието на стихосбирката и за стихотворението „Птица бяла” поетът Марин Бисеров заяви, че е бил провокиран от творчеството на Йордан Йовков и неговата бяла лястовица. По думите му в последните години, когато преподавал на учениците този разказ, винаги напирали в него сълзи и му е било много трудно да продължи, заради страданието, описано в него. „Сега обаче тук искам да говоря за друго, за човешкото щастие”, каза Бисеров и прочете стихотворението. Поетът не скри, че за да събере кураж и да направи и издаде втора стихосбирка, само две години след първата, озаглавена „Душа в тетрадка“, дължи това на своите ученици.

Той разказа, как без да знае и без дори да се усети, през 2021 година абитуриентите от Чепинци са  издали сами стиховете от тетрадката на любимия си учител като подарък по случай Деня на славянската писменост и култура. Позволили си дори да правят редакция на стиховете му, като мислели, че неволно е допуснал грешки, без да осъзнават, че нарочно ги е писал така. Въпреки това, благодарение на тях, вече сам издава втората си стихосбирка.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!