Образование

Училището в Чепинци е на трето място на матурата след две софийски математически гимназии

За първи път селско училище се класира на челните места в България по най-добри резултати от матурата. Средното училище в село Чепинци „Христо Ботев“ има 5.66 среден успех на втората матура, която е по желание. Това го нарежда на трето място след Софийската математическа гимназия и Първата частна математическа гимназия – съответно с успех 5.76 и 5.67. Това съобщи на пресконференция днес зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Според данните на министерството голяма част от зрелостниците в Чепинци, които са общо 26, са държали втора матура по биология. А доброто представяне там се дължи на усилията на учителката по биология Даниела Куцева. По думите на заместник-министър Таня Михайлова преподавателката е с 23-годишен опит и е направила две пробни матури през годината за учениците си. Тя успява да ги мотивира да учат биология, като постоянно дава и консултации. В резултат голяма част от зрелостниците ще кандидатстват медицина или друга специалност, която изисква приемен изпит по биология.

Учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян имат най-добри резултати на матурата по български език и литература. С най-ниски постижения са съучениците им в Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград. На втория изпит най-добро е било представянето в София-област, Варна, Смолян и Добрич, а най-слабо – в Монтана, Хасково и Перник.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close