Образование

Ученици от Смолян разработиха приложение за смартфон, което показва Е-тата в храните

E-Food Scanner им донесе отличието „Най-добра учебна компания на България“ 

„Noetic“ – фирма на ученици от Езиковата гимназия в Смолян е обявена за „Най-добра учебна компания на България“ в надпревара с 40 екипа, съобщиха от офиса на евродепутата Владимир Уручев. На второ място се класираха отново смолянски млади предприемачи – от ПГ по икономика с компанията „Родопи еко“. „Noetic“ спечели престижната награда с мобилно приложение, с което се сканират етикетите на хранителни продукти и се получава информация за вредните в тях съставки.
Апликацията E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA). До момента приложението е изтеглено от 1500 потребители в цял свят.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Двете смолянски училища се включиха в програмата през есента на 2016 г. при старта на съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“.

“Noetic” от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ със специалната награда „Предприемачи на бъдещето“ на евродепутата Владимир Уручев

Екипът получи приза на официална церемония по награждаване на участниците в ІХ-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който се проведе в Камчия от 1 до 3 юни.

Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха “Noetic” и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали.

Компанията на Езиковата гимназия в Смолян спечели и специалната награда на евродепутата – „Предприемачи на бъдещето“. С негова подкрепа младежкият екип ще представи България на международно състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе по средата на юли в Брюксел.

Първенците спечелиха също и приза на Samsung за иновации. Министерството на икономиката им връчи награда „Брандико“ – за защита на търговска марка в учебна компания. Ръководителят им  Калинка Атанасова получи сертификат за учител вдъхновител.

Второ място за най-добра ученическа компания грабна „Родопи еко“ от ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян, с преподавател Елмира Бонкалова -Косова

Второ място за най-добра ученическа компания грабна „Родопи еко“ от ПГ по икономика Карл Маркс – Смолян. Те се пребориха за среброто с идеята за производство на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. Ръководител на ученическата компания е преподавателят Елмира Бонкалова –Косова. Те спечелиха първа награда за най-автентичен екологичен продукт.

Евродепутатът Владимир Уручев подкрепи „Джуниър Ачийвмънт“ при въвеждането на програмата „Учебна компания“ в пет общини – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин.

Със състезанието младежите завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (за ученици) и „JA Startup“ (студенти).

400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнес разработки във форума в Камчия с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение на щанд. 60 предприемачески екипа се изявиха на стартъп сцената на България, 40 от които ученически.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close