Образование

Ученици от ППМГ показаха роботи пред инженери в „Арексим”

Учениците от клубовете по роботика в Профилираната природо-математическата гимназия „Васил Левски” в град Смолян представиха свои роботи пред конструктори и инженери от „Арексим инженеринг” в началото на май в залата за презентации на предприятието.

През октомври миналата година „Арексим Инженеринг” ЕАД дарява на клубовете „Роботика“ и „Лего майндстормс“ към ППМГ два лего конструктора. Под ръководството на Мима Колева – учител по информатика и информационни технологии, децата в клубовете изработват няколко робота и ги програмират да извършват сложни операции.

Курсът по роботика, организиран в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян има за цел да събуди и затвърди интереса на учениците към физиката, информационните и комуникационни технологии, математиката и като цяло техническите науки. Да им даде възможност да участват в практически занимания и да експериментират. Да споделят идеи и да работят в екип.

С интерес специалистите на „Арексим“ изгледаха презентацията на Кристина Калемджиева за клубовете по роботика в ППМГ.

Презентацията на клубовете и постигнатото от тях за краткия период от м. октомври до сега, показа единственото момиче – Кристина Калемджиева. А демонстрацията на последните програмирани два робата, предизвика истинска възхита у специалистите на „Арексим“. Единият – робот е програмиран да сортира различни детайли според техния цвят, а другият – да се движи, направляван от прегради с различни цветове. И двата робота биха имали реално приложение в практиката.

Директорът на ППМГ Мария Илиева увери ръководството на „Арексим“, че дарението е изпълнило своето предназначение

В извънкласните форми по роботика са се включили ученици от 5 до 12 клас, съобщи директорът на ППМГ Мария Илиева. „Средствата, които сте вложили за дарението към нашето училище не са напразно, увери тя изпълнителния директор на „Арексим инженеринг” Красимир Трифонов. „Резултатът надминава в десетки пъти очакваното“, каза на свой ред Трифонов.

Илиева отдаде значимото на „главния двигател” на роботиката в ППМГ Мима Колева. Учителката изкарала курс по роботика, запалила и своите ученици и първите резултати са налице. „Те носят невероятни идеи, много са креативни. На тях им е необходима само среда” – каза още директорката за своите ученици. „Ако всички млади хора, които не са в Смолян, намерят причина да се върнат тук, какъв ще бъде градът ни!” – заяви Илиева.

Изпълнителния директор на „Арексим“ Красимир Трифонов и мениджърът „Човешки ресурси“ Недялка Стефанова представят на младите конструктори производствената база на „Арексим“

„Вие върнахте не само в мен, а може би и в колегите ми вярата в това, че нещата в Смолян не само се случват, а и ще се случват. Изключително съм впечатлен и очарован. След нас идва сериозна генерация” – заяви изпълнителният директор на „Арексим инженеринг” след като видя демонстрацията на създаденото от членовете на двата клуба.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close