НОВИНИОбразование

Ученици от Смолян са първенци в национално състезание по български език и литература

Ученици от 10-и и 11-и клас от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Смолян са единствените от областта, които са се наредили сред първите в страната на състезанието по български език и литература, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие“.

Далия Терзиева е спечелила първо място, а нейната съученичка Кристина Балийска – третото място сред учениците от 10-и клас, а Калина Маринова – трето място сред учениците от 11-и клас, сочат резултатите от класирането.

Националното състезание се проведе за десета поредна учебна година сред учениците от 1-и до 12-и клас. То проверява уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача. Проверката на функционалната грамотност на учениците е една от целите в работата на Сдружението на учителите филолози.

Форматът за проверка на знанията и уменията на учениците за всеки от класовете е писмен тест с въпроси от отворен и от затворен тип, а като допълнителен компонент – задача за създаване на текст. Други

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close