НОВИНИ

Ученичка осъди училище за бездействие, отказали да й пишат оценка на писмено изпитване

Ученичка осъди училището си за бездействие след отказ да бъде оценен тестът й от изходното ниво. Делото на вече пълнолетната Тереза се точи повече от година, но в края на февруари Върховният административен съд излезе с окончателно решение по казуса, който е прецедент за Смолянска област.

През учебната 2017/2018 Тереза Р. е ученичка в 10 „а“ клас в Средно училище „Отец Паисий“ – Мадан. В края на втори срок – на 27 юни 2018 г., по нейно и на майката Росица настояване, е проведено писмено изпитване по „География и икономика“. Тестът бил изпратен в два варианта в училището от Регионалното управление на образованието. Тереза се явила на изпита с надеждата, че изкараното на теста ще послужи за оформяне на крайната годишна оценка по предмета. Оказало се обаче, че преподавателката не поставила оценка. Пред съда тя посочва, че била взела теста предвид при оформяне на срочната оценка на ученичката.

Първоначално Смолянският административен съд, а на 17 февруари и Върховният административен съд, постановиха решения, с които осъдиха училището за проявеното бездействие. Според съда, след като изпитване е проведено, то следва да бъде оценено и оценката да бъде взета предвид при оформяне на крайната оценка за срока по съответния предмет. „В случая е налице бездействие за извършване на оценяване на проведено текущо изпитване от страна на учителя“, пише в мотивите към съдебния акт. Съдът постанови още СУ „Отец Паисий“ да извърши дължимото действие – да оцени писменото текущо индивидуално изпитване на Тереза след влизане на решението в сила.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close