Темида

Убиецът на 13-годишния Митко от Златоград е с 20 акта и 12 фиша

Смолянският окръжен съд остави в ареста 56-годишния шофьор Любен Уйчев, който уби на тротоара 13-годишно момче в Златоград. Съдия Тоничка Кисьова прецени, че има опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление. Определението не е окончателно и може да се обжалва.

„Явявал съм се на много дела за причиняване на смърт при катастрофи, но това е най-тежкото от емоционална гледна точка. Обществото очаква справедливост и ние му го дължим. Прекъснат е млад човешки живот по нелеп и безсмислен начин. Едно младо семейство е почернено“, каза с тъга в гласа в пледоарията си окръжният прокурор Тодор Деянов. Събраните до момента доказателства са категорични, че 56-годишният Любен Уйчев от Мадан е шофирал фаталния микробус. Въпреки стажа си зад волана е системен нарушител на правилата за движение. От 2000 г. до сега има 20 акта и 12 фиша за нарушения на пътя, повечето от които са за превишена скорост. „Той е не само рисков, но и опасен за участниците в движението. А извършеното от него се характеризира с бруталност и безотговорност“, каза още Деянов.

Убитият Митко. Снимка: Screenshot фейсбук

Тежката катастрофа, отнела живота на 13-годишния Митко Крушков стана във вторник в 17,10 часа на ул. „България“ в Златоград до хотел „Александър“. Пред погледа на майката, бащата и лелята микробус „Пежо боксер“ се качва на тротоара и помита детето с бясна скорост. Телцето му изхвърча на 4 метра и пада в тревата. Преди удара Любен Уйчев събаря един от знаците, а след това се врязва и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спира на 150 метра, а като доказателство за високата скорост, която може да се окаже доста над 100 км/час, остават километражът – засякъл на 90 км/час и оборотомерът – спрял на 6 000 об/мин. А ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час.

Малкият Митко умира на път за болницата. Лекарите се оказват безсилни да спасят момчето, което издъхва в ръцете им.

Според защитника адв. Георги Кутрянски обвиненият в причиняване на смърт по непредпазливост Уйчев му споделил, че километражът и оборотомерът били повредени.

Той поиска по-лека мярка за своя клиент, защото бил с добри характеристични данни, чисто съдебно минало и нямало да се укрие.

„Съжалявам много за това, което се случи. Съжалявам за детенцето, аз също имам три деца. Съжалявам, но това са нещата“, каза със сълзи на очи 56-годишният мъж. Той обясни, че никога не е работил в чужбина и няма намерение да ходи там и помоли за по-лека мярка.

Любен Уйчев влезе с белезници в съдебната зала, в която присъстваха и негови близки. Мъжът до момента не е давал обяснения за трагедията. А в петък окръжният прокурор е постановил забрана да напуска пределите на страната и е отнел свидетелството му за управление за срок от една година.

Шофьорът-убиец е съден през 2002 г. за документно престъпление, за което е бил наказан с глоба. През 2003 г. е разследван за измама, но до внасяне на обвинителен акт така и не се стигнало.

Нелепо загиналият Митко бе погребан в сряда. На следващия ден Златоград обяви Ден за траур. Жителите на миньорския град сведоха глави в памет на убитото дете. Те поднесоха цветя на мястото, където бе блъснато смъртоносно. На мълчаливото бдение вечерта пристигна и опечалената майка, която благодари на всички за съпричастността към трагедията на семейството.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close