Темида

Убиецът на Росица, открита в подземията на хотел „Смолян“, може да отърве затвора

Убиецът на Росица Димова, чийто скелет бе открит в подземията на хотел „Смолян“ може да отърве затвора, коментират юристи. Според българското законодателство наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на 20 години. 35 години пък е давностния срок за убийството на две или повече лица, пише в чл. 80 ал. 1 на Наказателния кодекс.

Миналата седмица стана ясно, че ДНК-експертизата е установила самоличността на жената. Това е Росица Димова от лъкинското село Борово. Жената е убита, категорични са разследващите. Тя е изчезнала на 7 ноември 1991 година в Смолян. По това време живяла на семейни начала с мъж на име Вельо, разказа майка й Шинка. Възрастната жена е убедена, че точно той е убиецът на дъщеря й.
Скелетът бе открит миналото лято, след като работници започнаха ремонт в подземията на хотел „Смолян“. При демонтиране на аспирацията са намерени костите във вентилационна шахта. До скелета е имало ботуши тип чизми с висок ток и остатъци от дрехи, синьо-син чорап. По-късно са намерени изсъхнал букет, шапка тип „идиотка“ и ръкавица.

Росица завършила гимназията в Лъки и останала да работи там. В миньорския град се запознала с Вельо, който бил шофьор на камион и разкарвал безалкохолни напитки в региона. Завързали любов и в един момент тя казала на майка си Шинка и баща си Лазар, че иска да се запише да учи за медицинска сестра в Смолян. Събрала си багажа и тръгнала, но така и не се записала като студентка, а се хванала на работа. С Вельо наели квартира в КЦ 12 на новия център.

„Къде го найде този мръсник (Вельо – б.а.), заблуди я и остана там (Смолян – б.а.). Да знаете какви хубави кандидати имаше тука. Идваше си често, помагаше, всичко оправяше, картофи сееше, събираше сено, много работеше. Беше много работлива, голяма чистница. Когато си дойдеше вътре всичко светваше, а сега всичко запустя. Не съм нито на земята, нито на небето. Една рана като се отвори, не зараства“, скърби 86-годишната майка.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close