Местна власт

Турски общини дариха ренгенов апарат на болницата в Мадан

На тържествена церемония в МБАЛ „Проф. Константин Чилов“ в Мадан днес беше връчено официално дарение на рентгенов апарат последно поколение. Дарението се прави от турските общини Пендик и Зейтинбурну и Съюза на турските общини и общините извън Турция. Апаратът е марка „Тошиба“, а стойността му е 74 000 долара.

На откриването присъстваха Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, на Съюза на турските общини и общините извън Турция д-р Фахри Солак, заместник-кметът на община Пендик Сами Дивлели, Ерхан Караташ – общински съветник от община Пендик , депутатът от ДПС Хайри Садъков, зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, председателят на ОбС в Мадан – Бехчет Сираков, Областният председател на ДПС – Салих Аршински и др.

Идеята за този проект е още от декември 2013 г. При посещение в побратимените общини Пендик и Зейтинбурну кметът на Мадан Фахри Молайсенов се обърнал с молба към колегите си за дарение рентгенов апарат, който е от изключителна необходимост за общинската болница. След известно време той получил положителен отговор.

„Пътят до днешното събитие не беше лесен. Появяваха се най-различни перипетии, но въпреки трудностите не спирахме да се борим. И днес с изключителна радост и извървян 5-годишен труден път, открихме поредния огромен жест, който ще допринесе както за улесняване на работата на персонала, така за и по-добра диагностика на пациентите“, каза кметът на Мадан.

Рентгеновият апарат е последна дума на техниката. Той извършва едно изследване за 5 минути. Дигиталната техника позволява получаване на образи с повишена качество, възможност за пост обработка на образите,способства за намалено лъчево натоварване на пациентите, ускоряване и улесняване на работата на персонала, намаляване на стойността на изследванията, възможности за архивиране на дигитални носители, споделяне на образи и търсене на допълнително мнение и ред други преимущества.

„Няма да скрия и факта, че положихме неимоверни усилия, за да подкрепим през годините общинската болница – от предотвратяване на затварянето й, през търсене и привличане на специалисти, през постоянните усилия лечебното заведение да придобива европейски вид за лечение на пациентите.
Благодарение на два проекта, които изпълнихме по норвежки програми, лечебното заведение е с подменена покривна конструкция, изолация на всички фасадни стени, а дървената амортизирана дограма е сменена с нова ПВЦ. Изградена е нова ел. инсталация и канализация, осигурен е необходимия микроклимат, чрез ОВК /отопление, вентилация, климатизация/“, допълни още Молайсенов.

Здравното заведение разполага с нова пожароизвестителна система, модернизирани, перално помещение и сушилня и др. Със средства от общинския бюджет са ремонтирани и обновениоперационнят блок, родилен сектор и детско отделение, в което скучните стаи в момента са изпъстрени в различни цветове за уют на най-малките пациенти, като за тях обособихме и детски кът. Подновена е и по-голямата част от легловата база и оборудването в стаите с нови шкафчета и различни консумативи.

Кметът Фахри Молайсенов изказва благодарност към дарителите на рентгеновия апарат с надежда приятелските отношения с двете ни побратимени общини Пендик и Зейтинбурну, съвместно със сдружението на турските общини, да продължат да се развиват в най-различни сектори.

Advertisement
Back to top button
Close
Close