Advertisement
НА ФОКУСМЕСТНА ВЛАСТ

Туристи се връщат огорчени от Смолян, от две години Планетариумът не работи

 

От две години емблемата на Смолян – най-големият планетариум в България, не работи. Няма персонал – освен домакин, счетоводител и … директор от Пловдив, който обаче живее и работи в САЩ. Прекъснато електричество, звездната зала превърната в склад, а стените – нашарени със спрей.

Проектът за 4 156 302.16 лева, включващ основен ремонт и реконструкция все още не е завършен. Ремонтът в сградата на Планетариума – все още не е започнал, не е пристигнал и новият уред за проектиране на звездно небе – „точно копие на действителното“, както обясняваха преди време астрономите в сеансите си. А времето до крайния срок тече – останали са само шест месеца.
Разрешението за строеж е от 2018 година. През 2020 г. Планетариумът с астрономическа обсерватория затваря врати.

Още с изкачването по алеята се забелязва, че е обновена градинката пред сградата. Поставена е и чешма, която обаче не работи. В същото време районът наоколо тъне в мръсотия – виждат се всякакви боклуци – фасове, семки, празни опаковки и неокосени треви и храсти. Всеки би си задал въпроса дали служителите по чистотата стигат до тази част в центъра на Смолян – срещу храм „Св. Висарион Смоленски” или пропускат, защото няма смисъл да се чисти – нали Планетариумът не работи.

Докато разглеждаме наоколо, отвътре излиза мъж с работно облекло. Оказва се, че работи във фирмата-изпълнител „ИСА 2000“. Той обясни, че досега само покрива са оправяли и има още дребни неща за довършване по него. „За да продължи ремонтът, сигурно парите са важни, не друго. Европейско е финансирането, но без правителство нищо не става, нали трябва да ги отпуснат тези пари. В днешно време има ли пари – бързо ще стане”, казва мъжът.

След обедната почивка се появява и домакинката Албена Торутева, която заема мястото си в стаичката до входната врата, играеща ролята на пропуск. В помещението, както и в цялата сграда, няма електричество – нито отопление, нито осветление.

Идват и две жени, които с любопитство оглеждат Планетариума. Започват да разпитват за работното време, кога има сеанси и т. н. Александрина и майка й Златка Куцова са от златоградското село Старцево, пристигнали в Смолян с надеждата да се полюбуват на изкуственото звездно небе под купола и с деца и внуци да видят Космоса отблизо.

„Специално пристигнах в Смолян – заради Планетариума. Много съм разочарована, че не работи. Исках да го посетя и да доведа и децата си. Идвала съм като дете и се надявах и те да усетят тръпката в залата, но за жалост няма да може. Много е тъжно“, казва Александрина. Жената влиза в сградата и иска от домакинката печат и марка на Планетариума, който е включен в 100-те Национални туристически обекта и фигурира в туристическата книжка .“Марки нямаме, но печат ще ви сложа. Когато заработи, тогава ще има марки“, обяснява на жената любезно касиер-домакинката.

На репортерския въпрос колко души работят, Албена Торутева казва, че са трима – тя, счетоводителката и директорът. „Не работим, само стоим“.

А директорът – проф. Димитър Узунов, за чийто пост не сме чули да е обявяван конкурс след пенсионирането миналата година на директорката Мариана Хаджигенчева, е геофизик в университета Чапман, Калифорния. Във визитката му пише, че е роден в Пловдив, завършил е Минно-геоложкия университет, има втора магистратура по Информатика в МЕИ и получава докторска степен по геофизика в Института по физика на Земята в Шмид. Известен е с прилагането на интердисциплинарна концепция за ранни предупреждения на силните земетресение. В Земните науки неговите изследвания са помогнали за изясняване на връзката между геосферите, свързана със природни катастрофи, изменението на климата и биосферата. Проф. Узунов изучава връзката между геокосмическите процеси, човешкото здраве и човешкото възприятие. Автор е на 3 монографии, 11 глави за книги, 135 публикувани рецензирани статии, 600 статии от научни срещи, 12 интервюта за медиите и три патента.

Интересно е, че все още Планетариумът е притегателно място за туристите. Редовно идват гости на града с надеждата да посетят най-известната туристическа атракция в Смолян, но си тръгват разочаровани, че не работи.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Какво читаво нещо сме видяли толкова години в Смолян от кмета и Общината та Планитариума ли , който наистина е Емблема и най-посещаваното място в затъващия ни град….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!