Образование

Цецо от „Семейни войни” преподава в Смолян в подвижна класна стая

„Земното кълбо” гостува в Смолян по повод Седмицата на гората. Подвижната класна стая, която представлява огромен надуваем глобус – модел на Земята, събра десетки ученици във фоайето на Родопския драматичен театър. Умаленото копие на земята е  създадено с помощта на сателитни снимки. То е с диаметър 6,5 м, в който учениците влизаха, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и др. В необичайната класна стая децата научават за ролята на горите и по-специално дъба за околната среда и човека, ролята и състоянието на дъбовите гори, как и защо трябва да ги опазваме. В подвижната класна стая влязоха около 60 деца от училища в Смолян. Оригиналният урок водеше Цветомир Иванов, популярен от тв формата „Семейни войни“.

Горските подаряваха и фиданки в четирите областни центъра в обхвата на предприятието. Бяха раздадени 36 600 малки дръвчета на организации, граждани, общини и предприятия в Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска област. Смолянчани получиха вчера фиданки от обикновен смърч, бял бор, киселица и атласки кедър. Желанието на лесовъдите е за поредна година да се спази в региона традицията колкото се може повече хора да дадат живот поне на едно дръвче.

Зам.-директорът на ДГС Славейно Михаил Илиев грабна приза „Лесовъд на годината”. Вчера на официална церемония в хотел „Кипарис алфа” бяха наградени заслужилите  служители на горски стопанства в Смолянска област по случая Седмицата на гората. Тържественото честване бе организирано от Южноцентрално държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите. Второто място бе присъдено на Станко Делиянчев – директор на ДГС Смолян, а третото на Сидер Мишев – технолог по дърводобив в ДГС Триград.

По повод Седмицата на гората, която тази година е под мотото „Гората е живот”, на територията на ЮЦДП се проведе акция „Лесовъд за един ден“. Ученици от Смолян гледаха как се поваля дърво край село Хасовица, където горски пожар опожари района през ноември 2015 г.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close