КултураНОВИНИ

Трите гайдарчета са вече хит в Широка лъка

Над 130 талантливи деца от цялата страна озариха сцената на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка в продължение на два дни. Второто издание на националния конкурс „Широка лъка, пее, свири и танцува“ се проведе по изключение, заради извънредната обстановка, с променен регламент без публика, а само пред жури.

При перфектната организация на домакините от Музикалното училище, които бяха създали условия за безопасност на всички деца, пожелали да запеят народни песни или да посвирят на народни инструменти в различните възрастови групи. Танцови и ансамблови формации не бяха допуснати на събитието, съгласно указания на здравните органи.
Приятно изненадана от многото желаещи да се включат в конкурса остана и Стоянка Тенова –директор на НУФИ „Широка лъка“, която не скри задоволството си от успеха на двата конкурсни дни и подчерта целите – да се привличат млади фолклорни таланти за новата и следващите учебни години.

Националният конкурс „Широка лъка, пее свири и танцува“ вече е включен в националния културен календар на Министерството на културата, а най-талантливите деца с изявени дарби получават едногодишни стипендии в размер на 195 лв. месечно, което ни радва много, казва Тенова.

Мария Бечева – носителка на приза ,,С песните на Бойка Присадова“

С такива годишни стипендии от конкурса си тръгнаха младите кавалджии Георги Георгиев от Варна, Венцислав Цегриловски от с. Крайнинци, гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от София и Калина Петрова от Варна.

Петима гайдари от Смолян, Чепеларе, Котел и Калофер ще получават вече стипендия от Министерството на културата в продължение на една година, а като най-добър от тях се открои Костадин Кисьов от Смолян. Певиците, които си тръгнаха с големите награди от надпяването, са Анелия Каменова от София, Мария Бечева от Чепеларе, Аделина Налбантова от Пловдив и Албена Гърбева, също от Пловдив.

Ангел Згуровски – носителят на приза „С мелодиите на Дафо Трендафилов“

В Широка лъка премериха сили музикалните школи на гайдаря Петър Янев от Смолян, Златина Узунова и Елена Каневска от Смолян, Здравко Мандаджиев от Пловдив, Велина Стайкова от Сливен, Тодор Кожухаров от Хасково и много други музикални педагози. На сцената в Музикалното училище се представиха и две българчета, родени в Париж – Лина Топалова и Мария Лазова, които са ученици на проф. Светла Станилова и Николай Балабанов.

Най-голяма конкуренция бе в раздела – с песни от репертоара на родопската певица Бойка Присадова и мелодиите на гайдаря Дафо Трендафилов от Гела. Почетен член на журито беше поетът и журналист Петър Динчев – съпруг на Бойка Присадова, която ни напусна преди три години.

Силно впечатление направиха трите гайдарчета, които се оформиха като гордостта на село Широка лъка днес. Костадин Костадинов, Ангел Згуровски и Иван Банкатев са на 12-13 години и вече свирят като възрастни. В района дори и батковците им завиждат на хъса и желанието, с което надуват гайдите и разучават старинните мелодии на бай Дафо и бай Хальо. Свирят по махалите, на ливадите, по къщите си, дори и в местните заведения, когато ги поканят. Гайдите и на тримата са изработени от младия майстор Николай Беляков, а на майсторлък се учат от Щильон Неделчев и Ангел Герзилов.

Едно от момчетата признава, че дори спи с гайдата до възглавницата си, а приятелят му Коцето, казва че сънува музика и гайди, затова иска с тях да бъде до живот. Ето така трите момчета продължават традицията в долината на чановете и заслужено си спечелиха една от големите награди в надсвирването.

Николай Чапански

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close