Полицейски

Трима арестувани за контрабанда на цигари от Гърция

Смолянски криминалисти разбиха канал за контрабанда на цигари от Гърция за България. Иззети са 27 500 кутии „Мурати“ на стойност 192 500 лева. Арестувани са трима мъже – Г.И. на 32 г., П.Л.  на 24 г. и Г.Д. на 47 г. от Кричим и Куртово Конаре. Те са привлечени като обвиняеми и предстои прокуратурата да поиска от съда налагане на постоянна мярка „задържане под стража“. Вчера в Смолян пристигна апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, за да се запознае на място с разследването.

Задържаните са преминали през „зелена граница“ с три автомобила – два джипа „Мицубиши“ и „Опел Монтерей“  и лека кола „Фиат Идея“, в района на село Буйново. Мъжете комуникирали помежду си с радиостанции. Цигарите са натоварени в село до Драма, и е трябвало да се пласират във вътрешността на страната ни. Данни за разбития контрабанден канал бяха изнесени вчера на брифинг от апелативния прокурор Иван Даскалов, окръжния прокурор на Смолян Тодор Деянов и шефа на Областната дирекция на МВР Николай Димов.

Във вторник в 22,50 часа в девинското село криминалисти преграждат пътя. В първата кола бил считания за тартор на групата шофьорът – 32-годишен мъж от Куртово Конаре, който изпълнявал ролята на пилотна кола. Той междувременно успява да предупреди останалите.  Пристига вторият автомобил „Мицубиши“. Шофьорът 24-годишният П.Л. от Кричим при опит да бъде спрян за проверка не се подчинява на полицейско разпореждане, удря на два пъти автомобила на служител от криминална полиция и го поврежда, и бяга от мястото на проверката. В района на Настанския рибарник изоставя джипа и се укрива. В колата му са намерени 35 мастербокса цигари.

Третият автомобил „Опел Монтерей“ със силистренска регистрация,  управляван от Г.Д. на 47 години  от Кричим успява да се измъкне от мястото на проверката. Укрива останалата част от цигарите в местността Хаджиев камък край село Беден. Междувременно част от областта е блокирана от полиция, поставени са шипове на пътното платно и около 6,00 часа сутринта в района на Пампорово е задържан шофьорът. Той прави самопризнания и обяснява къде е скрил цигарите. С помощта на гранични полицаи и пожарникари там са открити 20 мастербокса цигари.

Преди обяд е служители на КП при РУ-Девин разпознават и задържат 24-годишният П.Л.

Двама от мъжете са криминално проявени. Единият е съден за хулиганство, а другият за кражба като непълнолетен и шофиране без книжка.

Контрабандният канал действал около месец.

„Случаят е сериозен не само за нашата област, но и за страната. Количеството и стойността на контрабандните цигари са големи“, коментира окръжният прокурор Тодор Деянов.

„Ще направим необходимото информацията, която днес дават обвиняемите в обясненията си, по линията на международното правно сътрудничество, да достигне до колегите в Гърция. Поздравявам за добре свършената работа момчетата от „Криминална полиция“ към ОД на МВР Смолян. Всички знаете важността на разкриване на този род престъпления. Това е основна линия за разследване както за полицията, така и за прокуратурата“, каза апелативният прокурор Иван Даскалов.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close