НА ФОКУС

Трибуна с 200 места направиха на стадиона в град Смолян

Ще правят още скамейки, ако има пари

Изградена трибуна за зрители на стадиона на Стария център породи гневни реакции на смолянчани в социалната мрежа. Съоръжението е излято като кръпка в центъра на тревната площ и на пръв поглед изглежда, че ще побере 20-30 човека.

„Знаете ли, че трибуната за гражданите да гледа мачовете е това само по средата, а другото ще е тревна площ. И мислите ли, че толкова места за гражданите на Смолян ще стигнат“, написа Христо Трендафилов. Младият мъж попита кой ще поддържа тревната площ около трибуните, за да няма опасност от змии и всякакви видове животни и насекоми. В дискусията се включиха десетки смолянчани, които не криеха своето неодобрение за новите трибуни.

В действителност трибуните са с капацитет 208 места, а в заданието е записано до 200 места. Ремонтът на Стадион „Смолян“ се изпълнява от „Артстрой“ ООД . Финансирането е в размер на 1 028 160 лв. с ДДС. В обществената поръчка, която е на инженеринг, е заложено да се ремонтира лекоатлетическата писта, да се подмени асфалтовата настилка на подхода към трибуните, да се изградят подпорни стени за укрепване на ската, да се направят нови трибуни – до 200 места и ремонт на тротоарите.

Зам.-кметът инж. Мариана Цекова

На въпрос на „Отзвук“ защо са предвидени трибуни с толкова малък капацитет, зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова обясни, че стадионът се ремонтира на етапи в зависимост от финансирането.

„Идеята сега беше да направим отводняването, да укрепим ската, да оправим пътя, за да може да бъдат обслужвани всички съоръжения. В проекта и в нашето инвестиционно искане за средства трибуните не бяха включени. Но сега след проектирането, защото поръчката е на инженеринг, проектантите казаха, че най-доброто, което може да се направи в тази водосборна област, е да се изградят трибуни – може малко да са, но да ги има, защото ще действат като укрепващи ската. Има още доста неща, които трябва да се направят, за да изглежда нашия стадион като европейски“, обясни Цекова. Тя добави, че на един следващ етап, при осигурено финансиране, ще бъдат изградени още трибуни.

Проектът на велосъоръжението

Община Смолян е кандидатствала за средства през Министерството на финансите, а със средства на Министерството на спорта предстои да бъде подменена изкуствената настилка. „Следващият етап е изграждане на спортно съоръжение за велосипеди. Проектът е изготвен от „Хефест“ ООД по задание на „Ротари клуб“ със съдействието на Община Смолян“, каза още зам.-кметът Мариана Цекова.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Нека специалисти от строителния бранш да направят независима оценка на строителните работи и да покажат на гражданите на Смолян може ли това строителство да струва 1 млн. лева. Много граждани с проста оценка дълбоко се съмняват и това поражда недовирие в кмета и управляващите……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button