НА ФОКУСТемида

Три години затвор за шофьора, прегазил 13-годишния Митко на тротоара в Златоград

Три години затвор при първоначален общ режим е наказанието на 57-годишният Любен Уйчев от Мадан, който прегази на тротоара 13-годишния Митко от Златоград. Днес мъжът бе признат за виновен от Смолянския окръжен съд. Освен реална присъда Любен бе лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

Убитият Митко. Снимка: Screenshot фейсбук

Делото се разгледа по съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се призна за виновен и призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Защитата на Уйчев поиска условна присъда. Окръжният прокурор Тодор Деянов, който е наблюдаващ прокурор по делото, настоя наказанието да е 5 години лишаване от свобода.

57-годишният Любен Уйчев е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Трагедията стана на 31 юли 2018 г. на ул. „България“ в Златоград, до хотел „Александър“. Пред погледа на майка му, баща му и леля му микробус „Пежо Боксер“ ударил Митко на тротоара.

След катастрофата Златоград обяви Ден на траур. Десетки жители на града се събраха и поднесоха цветя на мястото, където бе блъснат Митко смъртоносно. Снимка: Архив „Отзвук“

Тялото на детето изхвърчало 4 метра и паднало в тревата. Преди удара Уйчев съборил един от знаците, а след това се врязал и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спрял след 150 метра. Като доказателство за високата скорост километражът засякъл на 90 км/час, и оборотомерът – на 6 000 об/мин. Ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час. По-късно и вещите лица установили, че микробусът се е движел с около 90 км/час.

Златоградчани поднесоха цветя на мястото, където бе блъснат Митко смъртоносно. Снимка: Архив „Отзвук“

Малкият Митко починал на път за болницата. Лекарите се оказали безсилни да спасят момчето, което издъхнало в ръцете им.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close