НА ФОКУСТемида

Тръгва делото за убийството на Георги Гривнев, призовани са 25 свидетели

В Смолянския окръжен съд започва процесът за убийството на Георги Гривнев. Първото съдебно заседание е насрочено за вторник от 10,00 часа и е разпоредително. Призовани са 25 свидетели и 10 вещи лица. Над десет са чувалите с веществени доказателства. Те вече са на съхранение в Окръжния съд.
Подсъдими за убийството са Венелин Трампов от Смолян и съучастникът му Марин Терзийски от Раковски.

Полуразложеното тяло на 41-годишния мъж бе открито на 15 април м. г. в гората край Турян. А самото убийство е станало на 28 март – денят, в който Гривнев излиза от затвора. Основният мотив според прокуратурата за ликвидирането на смолянчанина е отмъщение.

На 28 март към 23,00 часа бившите затворници тръгнали към дома на Венелин. Вървели пеша, свили по ул. „Полковник Петър Дървингов“ под главната ул. „Невястата“ над военните блокове.

Убитият Георги Гривнев

В ливада срещу дървопреработващия цех, Венелин удушил Георги. След убийството взел якето, телефона и портфейла на Гривнев. Обадил се на 24-годишния Марин, който пристигнал на помощ. Прегънали трупа в одеяло, което вързали като бохча и се обадили на „Такси 1“ за кола. На шофьора обяснили, че в одеялото е багажа им и поискали да ги откара към село Турян, където уж имали вила. Таксито ги оставила на разклона за Турян. Двамата пренесли трупа в местността Пещерска бърчина. Съблекли дрехите на Гривнев, които по-късно изхвърлили в дере, и се прибрали в къщата на Трампов. Три дни поливали убийството, а на четвъртия заминали за Пловдив. Наели квартира, но не след дълго полицията ги арестувала заради извършени по-рано грабежи.

Жертвата – Георги Тодоров Гривнев с прякор Бански, има множество присъди за кражби и измами. Роден е в Пловдив и осиновен от смолянчани. Майка му и баща му били възрастни хора и отдавна са починали. Започнал престъпната си дейност през 1994 година. Специализирал се е в кражби. След като починали родителите му, той продал къщата им и похарчил парите. През 2010 г. бе осъден да излежи три години и пет месеца в затвора, заради кражба на 33 000 лева от дома на възрастен мъж в Смолян. Малко след като излязъл от затвора се сдушил с друг познайник на органите на реда – 50-годишния Митко Ковачев от Виево. През 2015 г. двамата хвърлиха в паника жителите на няколко смолянски села. Направиха 13 кражби от къщи в Проглед, Триград, Чокманово, Петково и др. населени места. Униформените тогава натовариха два микробуса, за да докарат краденото от Пловдив в Смолян. През юни същата година бяха задържани, а по-късно и осъдени.

Убитият Георги Гривнев (в средата). Снимката е направена през 2017 г. на премиерата на театрална постановка в затворническото общежитие на Герзовица

През 2017 г. Георги участваше в премиерата на първата театрална постановка в затворническото общежитие на Герзовица в ролята на Герганка.

Убиецът Венелин стана известен през 2016 г., когато ограби хранителен магазин в Смолян. С качулка на главата, въоръжен с газов пистолет, той нахлува през служебния вход. „Това е обир”, изсъскал в ухото на 28-годишната Стела Хаджиева. Жената успяла да запази самообладание, дори го избутала, но младежът успял да бръкне в касата и да грабне част от парите – 200 лева.

Животът на Венелин е преминал далеч от родопския града. Още на 12 години влиза в полезрението на полицията. На 15 г. е първата му присъда, последва и втора, и трета, след което е изпратен в ТВУ „Ангел Узунов“ в Ракитово. 2011 година е пикова в „кариерата” му на престъпник. Заедно с приятел от интерната сипали сода каустик в супата и нектара на едно момче. Само благодарение на бързата реакция на една от учителките е спасено. Същата година извършва и грабеж с пистолет в София, заради което става „клиент” на затвора за непълнолетни в Бойчиновци. Само като непълнолетен има 11 присъди.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close