Темида

Тръгва делото за смъртта на 13-годишния Митко, пометен от микробус на тротоара

В Смолянския окръжен съд започва делото за смъртта на 13-годишния Митко Крушков от Златоград, който бе пометен от микробус на тротоара. Първото – разпоредително заседание, е насрочено за четвъртък следващата седмица. Подсъдим е 57-годишният Любен Уйчев от Мадан, който е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост.

Тежката катастрофа, отнела живота на 13-годишния Митко Крушков, стана на 31 юли 2018 г.  на ул. „България“ в Златоград, до хотел „Александър“. Пред погледа на майката, бащата и лелята микробус „Пежо боксер“ помита детето с бясна скорост на тротоара. Телцето му изхвърча на 4 метра и пада в тревата. Преди удара Любен Уйчев събаря един от знаците, а след това се врязва и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спира на 150 метра, а като доказателство за високата скорост, остават километражът – засякъл на 90 км/час и оборотомерът – спрял на 6 000 об/мин. Ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час.

Шофьорът Любен Уйчев с адв. Кутрянски по време на мярката за неотклонение

Малкият Митко умира на път за болницата. Лекарите се оказват безсилни да спасят момчето, което издъхва в ръцете им.

Вещите лица от петорната експертиза – трима автоинженери и двама съдебни лекари, излязоха със становище, че микробусът се е движел с около 90 км/час.

„Съжалявам много за това, което се случи. Съжалявам за детенцето, аз също имам три деца. Съжалявам, но това са нещата“, каза със сълзи на очи 56-годишният мъж в съда, дни след катастрофата. Уйчев е дългогодишен шофьор. Справката в регистрите на пътна полиция показва, че от 2000 г. до сега има 20 акта и 12 фиша за нарушения на пътя, повечето от които са за превишена скорост.  През 2002 г. е съден за документно престъпление, за което е бил наказан с глоба. През 2003 г. е разследван за измама, но до внасяне на обвинителен акт така и не се стигнало.

След катастрофата Златоград обяви Ден на траур. Десетки жители на града се събраха и поднесоха цветя на мястото, където бе блъснат Митко смъртоносно. Снимки: Архив „Отзвук“
Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close