Култура

Трагичната история на Калуньо – помак от Родопите, на сцената на смолянския театър

Утре, 14 ноември от 19.00 часа, за първи път у нас на сцената на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ ще бъде премиерата на спектакъл по романа на Георги Божинов „Калуня-каля“. Роман, който е наричан шедьовър, и който през 2015 г. става най-продаваната българска книга.

Откривателят на написания по време социализма роман „Калуня-каля“ Деян Енев е категоричен, че именно тази творба можеше да ни донесе Нобелова награда за литература. Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо – главния герой в романа, на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев. „В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, но чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, пак остава зло.“

Радвам се, че постановката е в Смолян, в Родопите, защото тази история е точно в този край, допълва Благой Бойчев. С нелеката и отговорна задача да превърне романа в пиеса се залавя Цвета Ерменкова.

Романът излиза през 1980 година и пресъздава смутното време в Родопите преди, по време и след Априлското въстание. За разлика от преобладаващата литература по темата Георги Божинов избира необичайна гледна точка – тази на българите-мохамедани. Поради спецификата на темата и националистическата кампания, разгърната в страната покрай Възродителния процес, романът остава напълно незабелязан по това време. Преоткрит е донякъде случайно едва четвърт век по-късно от писателя Деян Енев, който купува екземпляр от първото издание от кашони с антикварни книги. Той има голям принос книгата да бъде издадена повторно от ИК „Хермес”.

Името на тази книга означава “кулата на Калуньаа” (Калунь ага) – издигната в началото и разрушена в края на романа. Калуньо е влюбен в земята и живота, изключително земен, честен и справедлив човек. Докато личният му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен против волята си от своите съселяни в башибозук, който бастисва съседно християнско село. Ужасите, проявени към „каурите“ (християните), карат Калуньо да се обърне срещу своите и той започва да търси справедливост. И в тази битка за справедливост го погубва.

„Категорично беше патриот, родолюбец. Той не беше напускал България, но я беше изръшкал цялата и това му беше достатъчно. Обичаше всичко в нея. Мястото на действието на „Калуня-каля“ е в Родопите. Много ги обичаше. Вероятно защото малко се е писало за Родопите. По някаква негова причина много се вълнуваше от природата и хората там. Иначе нямаме никаква родова принадлежност към региона.“ – казва Яна, дъщеря на автора Георги Божинов.

В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още артистите от трупата на Родопски драматичен театър Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев. Сценографията е на Мирела Василева, хореограф е Стефания Георгиева, композитор – Добромир Кисьов.

Спектакълът има всички достойнства да бъде след театралните събития на годината. Гледайте го!

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close