Местна власт

„Титан” ще вози боклука от Пампорово за 30 лв. на километър

Снегопочистването гони цена от 100 лева на хиляда метра

Превозването на отпадъци от Пампорово до депото в Теклен дол ще се калкулира на смолянските данъкоплатци по 30,65 лв. на километър от 1 януари т. г. Сумата е заложена във втория 15-годишен договор между Община Смолян и „Титан Клинър”, сключен на 01.03.2007 г., и е изчислена на база процент от минималната работна заплата, която стана 510 лв. Цената е поне 10 пъти над обичайните за превоз у нас. Още по-скъп ще е транспортът на земни почви – 24,33 лв. ще струва превозването само на един кубик на разстояние един километър. А почистването на улици, регули и тротоари от кал с дебелина до 5 см ще коства на бюджета 2,45 лв. на квадратен метър. Ако пясъкът за чистене е над 5 см., цената за кв. м се увеличава на 3,62 лв. Метенето на алеи и площадки ще ни струва почти 30 лв. на декар, а уборката – 5,66 лв./дка. Отпушването на уличен отток с тел става 72,68 лв. на брой.

„Златно” ще е и снегопочистването и опесъчаването на „Титан”. Чистенето на сняг с колесен трактор ще струва 96,34 лв. на километър, а опесъчаването – 53,96 лв./км. Ако пясъкът се хвърля ръчно – цената достига 98,63 лв.

Въпреки нереално високите цени, непосилни за община Смолян, кметът Николай Мелемов не предприема никакви реални действия за предоговаряне или прекратяване на взаимоотношенията с „Титан” вече 6 години въпреки предизборните му обещания за ревизия на въпросните договори. Вместо това иска общинските съветници да му разрешат да тегли нови заеми. През 2016 г. съветниците одобриха заем от 2 млн. лв. за изграждане на сепарираща инсталация за отпадъци в Теклен дол с мотив да бъдат намалени разходите за боклук. Последва одобрение на облигационен кредит от 10 млн. лв., от които 3.3 млн. лева отидоха за погасяване на просрочени задължения към „Титан”.

След решение на Общинския съвет на 17 май м. г. се проведе работна среща между кмета Мелемов и с представителя на собствениците на „Клинър” Величко Минев и управителя на фирмата Христо Христов. В срещата са участвали и Славка Каменова като председател на ОбС и съветниците Екатерина Гаджева, Костадин Василев и Димитър Николов.

На срещата е било взето решение „Клинър” да разработи и предложи няколко сравнителни варианта, от които да се избере най-добрия за отчитане на „дейността, качеството, отчетността и прозрачността”. А Общината да отправи питане към Агенцията за обществени поръчки по какъв начин да бъде променен договорът с цел оптимизиране на цената и опростяване на отчетността.

Повече от година и половина след срещата „на високо равнище” резултатът е нулев.

Междувременно Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) направи ревизия на обществените поръчки, свързани със сметосъбирането и изразходването на средствата от такса битови отпадъци. Ревизията приключи с 5 акта на кмета Николай Мелемов и констатацията, че „дейностите, свързани с битови отпадъци в Община Смолян, извършвани от „Клинър“ ООД, и „Еко – Титан Груп“, са довели до тежкото финансово състояние на общината.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close